Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoolexamens rammelen bij meer dan helft onderzochte scholen

Schoolexamens rammelen bij meer dan helft onderzochte scholen

DEN HAAG (ANP) - De schoolexamens van het merendeel van de scholen die de onderwijsinspectie heeft onderzocht, vertonen tekortkomingen. De gebreken zijn niet zo groot als bij de Limburgse scholen waar de examens van tal van leerlingen in de zomer van 2018 ongeldig werden verklaard, maar zijn toch "verontrustend", vindt onderwijsminister Arie Slob.

De inspectie onderzocht de schoolexamens van 104 scholen, waarvan er zestig niet voldeden, meldt Slob. Een leerling moet de schoolexamens, waaronder tentamens en werkstukken vallen, afronden om deel te mogen nemen aan de landelijke eindexamens.

Op sommige scholen ontbraken verplichte onderdelen in de schoolexamens of werden toetsen niet afgenomen. Op andere rammelde het examenreglement, omdat het bijvoorbeeld was opgesteld zonder inspraak van leerlingen, ouders en personeel, constateerde de inspectie. Maar geen school maakte het zo bont dat leerlingen boven het hoofd hing dat ze niet aan het eindexamen zouden mogen meedoen.

Verantwoordelijkheid nemen

De bevindingen van de inspectie baren Slob zorgen, maar hij zag ze al wel aankomen. De minister wijst op de maatregelen die hij heeft aangekondigd om de schoolexamens te verbeteren. Scholen moeten nu "hun verantwoordelijkheid nemen" en aan de slag, zegt hij.

De conclusies van de inspectie "onderstrepen hoe urgent het is om verbeteringen door te voeren", erkent de koepel van middelbare scholen. "Het laat zien dat er op veel scholen nog tekortkomingen zijn."

Over drie jaar kijkt de inspectie opnieuw hoe het staat met de schoolexamens.

Meer uit Binnenland

Kara-Moerza: Poetin moet voor rechter om Rus waarheid te tonen

DEN HAAG (ANP) - Vladimir Poetin moet voor de rechter gebracht worden want alleen op die manier zal de gehersenspoelde Russische bevolking de waarheid horen over zijn regime, zegt Evgenia Kara-Moerza. Zij is de vrouw van de prominente Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza die vorig jaar tot 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

21 minuten geleden
Dodelijk ongeval Schiphol gebeurde met KLM-vlucht naar Billund

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig dat betrokken was bij een dodelijk ongeval woensdagmiddag op Schiphol is een toestel van KLM met bestemming Billund in Denemarken, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel, een Embraer 190 met vluchtnummer KL1341 zou om 14.25 uur vertrekken, aldus de website van de luchthaven.

50 minuten geleden
Pilotenvakbond VNV uit medeleven na ongeluk op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Pilotenvakbond VNV heeft zijn medeleven geuit na een dodelijk ongeluk op Schiphol. Een persoon kwam woensdagmiddag in een vliegtuigmotor terecht en overleed.

51 minuten geleden
Ruim 90.000 Nederlanders kunnen vanuit buitenland stemmen

DEN HAAG (ANP) - Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgende week kunnen 90.357 Nederlanders die in het buitenland wonen een stem uitbrengen. Ze doen dat door hun stembiljet ingevuld naar de gemeente Den Haag te sturen. Die telt de stemmen.

52 minuten geleden
Veel animo voor grote schermen om EK-wedstrijden op te kijken

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders van grote schermen zien grote belangstelling voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Meerdere bedrijven melden zo goed als volgeboekt te zijn tijdens de wedstrijden van Oranje in de poulefase. Vooral vanuit de horeca is er veel vraag naar videoschermen.

54 minuten geleden
Marechaussee haalde alle passagiers vlucht Schiphol van boord

AMSTERDAM (ANP) - Alle mensen in het toestel dat betrokken was bij een dodelijk ongeval woensdagmiddag op Schiphol zijn van boord gehaald en opgevangen, meldt de marechaussee. Een persoon belandde in een draaiende motor van een vliegtuig. Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld.

1 uur geleden
Studenten Utrecht vragen om betere bereikbaarheid campus per tram

UTRECHT (ANP) - Utrechtse studenten willen dat het Science Park (voorheen Uithof) beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer en dat de tram naar de campus ook in de avonduren en de weekenden gaat rijden. Voorzitter Midas Urlings van VIDIUS studentenunie zei in een commissievergadering van de provincie Utrecht dat een betere bereikbaarheid "essentieel" is voor de leefbaarheid op de campus.

1 uur geleden