Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoolbestuur Uvalde stemt politiechef weg om aanpak schietpartij

Schoolbestuur Uvalde stemt politiechef weg om aanpak schietpartij

LUBBOCK (ANP/RTR) - Politiechef Pete Arredondo is woensdag door het schoolbestuur van het district Uvalde uit zijn functie ontheven. Zijn aanpak van de schietpartij op de basisschool in Texas, waarbij eind mei 21 doden vielen, is in de afgelopen maanden zwaar bekritiseerd. Het schoolbestuur besloot unaniem dat Arredondo moet vertrekken, nadat hij in de nasleep van het bloedbad al met betaald verlof naar huis was gestuurd.

Enkele minuten nadat een 18-jarige schutter drie maanden geleden de basisschool in Uvalde binnenstapte, waren er al politieagenten in het schoolgebouw. Het duurde vervolgens echter meer dan een uur voordat agenten, die in de hal stonden te wachten, de schutter confronteerden. Zij wachtten op ondersteuning en onder meer een sleutel tot een klaslokaal. In de tussentijd werden negentien leerlingen, die verschillende keren 911 probeerden te bellen, samen met twee docenten om het leven gebracht.

Het schoolbestuur werd door ouders van overleden kinderen onder druk gezet om de politiechef te ontslaan. Het is in Texas niet ongebruikelijk dat scholen een eigen politieteam in dienst hebben. Volgens Amerikaanse media waren verschillende ouders bij de inloop van de vergadering aanwezig en riepen zij onder meer "lafaard".

Arredondo, die zelf niet aanwezig was, heeft via zijn advocaat laten weten dat hem geen blaam treft. Hij ziet zichzelf slechts als één van de betrokken agenten, niet als leidinggevende van de 376 politieagenten die toesnelden nadat de ernst van de situatie doordrong. Volgens de advocaat van de politiechef zou door het schoolbestuur niet voldoende onderzoek zijn gedaan alvorens hem te ontslaan.

Het Texaanse parlement concludeerde vorige maand in een onderzoek naar de schietpartij dat het hoge dodental niet alleen komt door slecht leiderschap, maar ook door "systematisch falen", waarmee een samenloop van fouten wordt bedoeld. Zo waren er tekortkomingen in de school zelf en reageerde de Texaanse politie "chaotisch".

Meer uit Buitenland

Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

1 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

2 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

6 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

6 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

7 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

8 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

8 uur geleden