Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoof voelt zich aan begin premierschap verwant met Sifan Hassan

Schoof voelt zich aan begin premierschap verwant met Sifan Hassan

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof legt de regeringsverklaring in de Tweede Kamer af met een vergelijkbaar gevoel als marathonloper Sifan Hassan, zegt hij. Hij vertelt over de opmerkingen die een van zijn "allergrootste sporthelden" maakte voordat ze haar debuutmarathon liep. Hassan vroeg zich af waar ze aan was begonnen, herinnert Schoof zich, maar ze zei ook dat ze de reis wilde maken.

"Ik sta hier een beetje met hetzelfde gevoel, dezelfde adrenaline", zegt Schoof. Hij spreekt van een "start van iets nieuws", niet alleen voor zichzelf maar ook voor de politiek. "Een kabinet zonder politiek leiders erin, voor het eerst in ruim vijftig jaar." Dat de ploeg aan de slag gaat op basis van een hoofdlijnenakkoord, vindt hij "spannend".

"Tegelijkertijd zien we ernaar uit om te beginnen", vervolgt Schoof. "We hebben er ook gewoon zin in."

Hassan won haar eerste marathon. "Daar trek ik me graag aan op", zegt Schoof. "In de hoop en verwachting dat het zal lukken iets goeds te doen in Nederland."

Meer uit Politiek

Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

14 minuten geleden
Minister Veldkamp van Buza noemt politiek geweld nooit acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, spreekt zijn afschuw uit over de aanslag op voormalig president Donald Trump. Op X schrijft hij: "Politiek geweld is nooit acceptabel. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn familie."

20 minuten geleden
Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

1 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

1 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

2 uur geleden