Schoof opteert niet voor Nederlandse vicepresident in Commissie
BRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een ontmoeting met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie aangegeven dat Nederland niet inzet op het vicepresidentschap van de Commissie. "Na het zware vicepresidentschap van de heer Timmermans is het niet realistisch om te verwachten dat je als Nederland opnieuw een zwaar vicepresidentschap krijgt", zei Schoof na afloop van een aantal gesprekken in Brussel.
Frans Timmermans was, totdat hij in Nederland de fractie van GroenLinks-PvdA ging leiden, vicepresident van de Europese Commissie.
Wel wil Nederland een betekenisvolle portefeuille, maar Schoof wilde niet zeggen aan welke portefeuille hij dan denkt. Voor het nieuwe kabinet is onder meer migratie en landbouw van groot belang. "Maar ik heb vandaag ook helder de ondergrens aangegeven", zei Schoof. "Namelijk geen portefeuilles die zeg maar in de orde hier in Europa er minder toe doen." Ook daar wilde hij geen voorbeelden van noemen.
Forse wensenlijst
Hoewel het maandag een eerste kennismaking was, zijn Schoof en Von der Leyen al wel de forse wensenlijst van PVV, VVD, NSC en BBB langsgelopen. "We hebben een aantal dossiers waarover we echt overleg willen met de Europese Unie. Namelijk als het gaat om grip op migratie en perspectief voor de landbouw in het bijzonder", zei Schoof. Nederland wil ook minder financieel bijdragen aan de Europese Unie.
Von der Leyen heeft volgens Schoof daar niet inhoudelijk op gereageerd. "We zijn al deze onderwerpen langsgelopen en dan is er het vriendelijke knikje en het begrip", zei Schoof. Volgens hem is het in Europa bekend dat dit voor Nederland belangrijke punten zijn. Nederland zal zich wel constructief blijven opstellen, zo heeft de premier in Brussel benadrukt.
Knokken
"We knokken voor de belangen van Nederland, maar dat doen we in verbinding met Europa." Schoof heeft dat ook tegen de Tweede Kamer gezegd. "We gaan 100 procent knokken, maar we geven geen garantie op 100 procent resultaat, maar wel 100 procent inzet."
Schoof had maandag ook een ontmoeting met EU-parlementsvoorzitter Roberta Metsola en Charles Michel van de Europese Raad, de voorzitter van vergaderingen van Europese regeringsleiders en vakministers.
Volgens Schoof waren het nuttige gesprekken, over problemen die niet alleen in Nederland spelen, maar ook elders in Europa, zoals grip op migratie en het perspectief voor de landbouwsector. "Er is echt ruimte om daarover het gesprek aan te gaan."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
14 uur geleden