
Schoof: Nederlandse militairen bespreken snel garanties Oekraïne
LONDEN (ANP) - Nederlandse militaire planners sluiten snel aan bij de groep die uitzoekt welke veiligheidsgaranties nodig zijn in Oekraïne. Dat gebeurt in de komende dagen, of uiterlijk weken, want "er is enorme druk", zei premier Dick Schoof zondag na afloop van de Oekraïnetop in Londen. Zijn Britse ambtgenoot Keir Starmer sprak van de vorming van een "coalitie van bereidwilligen".
"Er zijn afspraken gemaakt", zei Schoof. "Bijvoorbeeld dat de militaire planners bij elkaar gaan komen om te kijken wat de veiligheidsgaranties zouden zijn. We hebben ook tegen elkaar gezegd dat het goed is dat de UK en Frankrijk dit gezamenlijk oppakken. En andere landen die daarbij kunnen aansluiten dat ze dat zo snel mogelijk doen." Een van die landen is Nederland. "We praten over dagen en weken, want er zit echt veel druk op."
De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Europa meer voor zichzelf moet zorgen als het om veiligheid gaat, omdat de Amerikaanse krijgsmacht zich op andere zaken moet kunnen richten en omdat het te veel geld kost. Hij verwacht om diezelfde reden dat Europa Oekraïne de veiligheidsgaranties biedt waar dat land om vraagt. Vooralsnog lijkt hij niet bereid om daar nog bij te helpen.
Plan
De Europese leiders hopen nu toch een plan te bedenken waarmee de VS akkoord kunnen gaan, inclusief toezeggingen van de VS dat ze bijspringen "als het toch een keer helemaal uit de hand loopt", aldus Schoof. "Dat is essentieel, want zonder Amerika wordt het anders echt helemaal niks." Dat plan wordt door de planners onder Britse en Franse leiding voorbereid. Die werkzaamheden zijn volgens Schoof "op dreef".
Schoof zei dat Nederland op deze top niets heeft toegezegd. Dat geldt ook voor de mogelijke inzet van Nederlandse militairen om Oekraïne veiligheidsgaranties te verlenen. "Eerst de militaire planners, die kijken wat er nodig is in de lucht, op zee en op de grond. En vervolgens is de vraag welk land welke bijdrage kan leveren. Het is veel te vroeg om daar nu een discussie over te hebben of Nederland die bereidheid al dan niet heeft."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
48 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
50 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.
2 uur geleden