Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schoof had aanval van Wilders tijdens debat niet verwacht

Schoof had aanval van Wilders tijdens debat niet verwacht

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had niet verwacht dat Geert Wilders (PVV), leider van de grootste coalitiepartij, juist hem op de korrel zou nemen tijdens het debat donderdag over de regeringsverklaring. Dat zei Schoof op zijn eerste wekelijkse persconferentie. Hij wilde niet verder uitleggen waarom hij de aanval van Wilders niet zag aankomen.

Wilders spoorde Schoof aan zich harder uit te spreken tegen aantijgingen van racisme aan het adres van PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel). Schoof deed dat in de ogen van Wilders niet scherp genoeg: de PVV-leider vond Schoofs reactie "slappe hap". In reactie daarop had Schoof gezegd dat hij zijn eigen woorden kiest.

Later in het debat maakte Wilders ook ruzie met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zij verweet hem het brein te zijn achter Fleur Agema's tweet over hoofddoeken die het debat deed ontploffen. Wilders vond dat een "valse, vuile beschuldiging".

Pittiger dan verwacht

Al met al vond Schoof het debat "intensief" en ook "pittiger dan verwacht", zegt hij vrijdagmiddag. "Ik had niet gedacht dat de eerste kilometer van deze marathon al zo zwaar zou zijn." Van Schoof is bekend dat hij in zijn vrije tijd marathons rent.

Tegen het slot van het debat beloofde Wilders ook in de toekomst op te komen voor ministers en staatssecretarissen van de PVV. Dat mag hij doen, zegt Schoof daarover. "Maar de belangrijkste taak om ministers in bescherming te nemen, ligt bij mij. Laat dat ook duidelijk zijn. Ik sta voor alle ministers. En het zou een merkwaardige ontwikkeling zijn als vier fractievoorzitters allemaal hun eigen ministers in bescherming gaan nemen."

Verstoorde verhoudingen

De minister-president denkt niet dat door het debat de verhoudingen tussen de coalitiepartijen dusdanig zijn verstoord, dat het zijn kabinet in de weg zit. "Ik ga ervan uit dat die verstoorde verhoudingen, als ze er al zijn, snel weer worden hersteld", zegt hij.

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

13 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

14 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

14 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

14 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

14 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

16 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

1 dag geleden