
Schoof denkt als premier eigen baas te kunnen zijn in Brussel
DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof gaat ervan uit dat hij zelf beslissingen kan nemen als hij Nederland vertegenwoordigt in de Europese Raad. Het zou "wel heel merkwaardig" zijn als hij daarbij voortdurend ruggespraak zou moeten houden met de leiders van de coalitiepartijen, zegt hij tegen het ANP.
De minister-president heeft doorgaans als leider van de grootste partij vanzelfsprekend voldoende politiek mandaat om te onderhandelen in Brussel. Maar Schoof is een partijloos premier, afkomstig uit de ambtenarij, in een kabinet dat volgens de coalitiepartijen op grotere afstand komt te staan van de Tweede Kamer.
Tussen 2018 en 2021 had Italiƫ ook een partijloze en onervaren premier. Giuseppe Conte was een compromisfiguur in een radicale regering die was gevormd door de eurosceptische protestbeweging M5S (Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega. Conte moest tijdens Europese bijeenkomsten steeds ruggespraak houden met de regeringspartijen in Rome. Dat leidde tot vertragingen tijdens de onderhandelingen.
Hoofdlijnenakkoord
In het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staan veel afspraken waarvoor zaken moeten worden gedaan met Brussel. Zo willen de coalitiepartijen minder geld afdragen aan de Europese Unie, hopen zij uitzonderingen te bedingen op het Europese asielbeleid en op verzachting van de natuur- en stikstofregels die met name de agrarische sector in de weg zitten.
De nieuwe coalitie staat veel kritischer tegenover Brussel dan de vorige regering onder leiding van Mark Rutte. De grootste partij in de coalitie, de PVV van Geert Wilders, pleitte jarenlang voor een Nexit, uittreden uit de EU. De radicaal-rechtse partij maakte tijdens de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering een draai. Wilders zegt nu de EU van binnenuit te willen veranderen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren als in Groot-Brittanniƫ om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
11 uur geleden