Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz wil goede samenwerking met Rutte voortzetten

Scholz wil goede samenwerking met Rutte voortzetten

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil de "goede samenwerking" met Nederland voortzetten en verdiepen. Dat zei hij in Berlijn na een gesprek met minister-president Mark Rutte.

Het was het eerste officiële bezoek aan het buitenland van Rutte na het aantreden van zijn vierde kabinet. Hij werd in de Duitse hoofdstad met rode loper en alle militaire eer ontvangen door Scholz.

Het afgelopen decennium was Rutte een trouw bondgenoot van Angela Merkel, de voorganger van Scholz. Zij werkten in de Europese Unie nauw samen. Scholz volgde Merkel vorige maand op als bondskanselier.

Dezelfde doelen en waarden

Volgens de sociaaldemocraat Scholz streven beide regeringen dezelfde doelen na en delen ze dezelfde waarden. Hij zei nauw te willen samenwerken op onder meer klimaatgebied en buitenlandpolitiek. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Scholz en Rutte hebben afgesproken om later dit jaar regeringsoverleg te hebben. Dan zullen beide regeringsleiders met een deel van hun kabinet een dag samenkomen en overleggen. Waar dit gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

Oekraïne en Rusland

In 2013 vergaderden het Duitse en Nederlandse kabinet voor het eerst samen. Dat gebeurde toen in Kleve net over de grens bij Nijmegen. In 2016 volgde een bijeenkomst in Eindhoven.

Ze spraken verder over de spanningen aan de grens van Oekraïne en Rusland. Scholz en Rutte riepen opnieuw op tot de-escalatie. De bondskanselier waarschuwde dat een Russische inval in Oekraïne grote consequenties zal hebben.

Gasleveranties

Ook gasleveranties kwamen aan de orde. Duitsland heeft meer gas nodig en daardoor moet er meer gas in Groningen worden opgepompt. "Ik heb dat opgebracht", zei Rutte. Er wordt volgens hem gekeken wat de Duitse wensen zijn.

De kwestie ligt nu bij de ministers van Economische Zaken van beide landen. "We overleggen met elkaar en problemen oplossen hoort bij een goede partnerschap en dat zijn we overeengekomen", aldus Scholz.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

11 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

12 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

15 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

16 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

17 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

17 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

18 uur geleden