Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede

Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland is samen met andere westerse bondgenoten in gesprek met Kiev over toekomstige veiligheidsgaranties voor Oekraïne, ter voorbereiding van een langdurige vrede in dat land. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een toespraak voor de Bondsdag. In zijn speech maakte hij de balans op van de situatie in Oekraïne na een jaar oorlog.

"Zulke veiligheidsgaranties komen met de veronderstelling dat Oekraïne zichzelf succesvol verdedigt in deze oorlog", zei Scholz. Hij voegde er verder aan toe dat Duitsland Kiev blijft steunen met wapenleveringen.

Scholz verkondigde ook dat een "vredesakkoord over de hoofden van de Oekraïners" niet mag worden toegestaan. Bovendien is de Russische president Vladimir Poetin niet klaar voor vredesonderhandelingen, aldus de bondskanselier. "Is Poetin zelfs maar bereid om te onderhandelen over een rechtvaardige vrede? Niets wijst erop op dit moment."

Waarschuwing

Verder waarschuwt Scholz China in zijn toespraak. "Mijn boodschap aan China is duidelijk: gebruik je invloed in Moskou om aan te dringen op de terugtrekking van Russische troepen. En lever geen wapens aan de agressor Rusland."

Duitsland heeft het afgelopen jaar de investeringen in het eigen leger fors verhoogd en de economische relatie met Rusland aan banden gelegd. Met het sturen van wapens naar het conflictgebied werd bovendien een taboe doorbroken.

Meer uit Buitenland

Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

1 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

1 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

2 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

4 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

6 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

7 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

7 uur geleden