Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz roept Schröder op af te treden bij Russische bedrijven

Scholz roept Schröder op af te treden bij Russische bedrijven

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er donderdag bij voormalig leider Gerhard Schröder op aangedrongen om zijn bestuursfuncties bij de Russische energiereuzen Rosneft en Gazprom neer te leggen. De door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne zou daarom vragen. De 74-jarige Schröder was van 1998 tot 2005 bondskanselier en is net als Scholz lid van de Sociaal-Democratische Partij (SPD).

"Ik vind dat het niet correct is dat Gerhard Schröder deze functies bekleedt. En ik denk dat het correct zou zijn als hij ze zou opgeven", zei Scholz in een interview met de publieke omroep ZDF.

Schröder is voorzitter van de raad van bestuur van de Russische oliegigant Rosneft en zal in juni ook toetreden tot de raad van toezicht van Gazprom, het gasbedrijf achter de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding uit Rusland, die door Scholz is stopgezet in reactie op de oorlog in Oekraïne. Momenteel staat Schröder aan het hoofd van de aandeelhouderscommissie van de pijplijn.

Schröders weigering om zijn functies bij Rosneft en Gazprom neer te leggen leidde al tot het vertrek van enkele van zijn naaste medewerkers. Ook heeft de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund hem zijn erelidmaatschap ontnomen.

Meer uit Buitenland

Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

40 minuten geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

2 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

4 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

5 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

6 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

7 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

7 uur geleden