Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz overtuigd dat Rusland oorlog in Oekraïne niet zal winnen

Scholz overtuigd dat Rusland oorlog in Oekraïne niet zal winnen

DAVOS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt ervan overtuigd te zijn dat de Russische president Vladimir Poetin niet zal slagen in zijn streven Oekraïne te veroveren. In een toespraak tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zei de regeringsleider dat "Poetin heeft gefaald in al zijn strategische doelen" en de verovering van Oekraïne "verder weg is dan aan het begin van de oorlog".

"Ons doel is kristalhelder: Poetin moet deze oorlog niet winnen. En ik ben ervan overtuigd dat hij niet zal winnen", aldus Scholz, die andere regeringsleiders opriep zich aan te sluiten bij een gezamenlijk front om Rusland verder te isoleren. Hij doelde vooral op de opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die zich tot dusver hebben onthouden van kritiek op de invasie.

In een poging dat patroon te doorbreken heeft Scholz regeringsleiders van India, Indonesië, Zuid-Afrika, Senegal en Argentinië uitgenodigd voor de top van de G7 van geïndustrialiseerde landen in het Duitse Elmau volgende maand. "Die top moet Poetin duidelijk maken: de vrede wordt niet gedicteerd. Oekraïne zal dat niet accepteren en wij evenmin."

Internationale rechtsorde

Volgens de bondskanselier wil Poetin terug naar een wereld waarin "het recht van de sterkste geldt en waarin niet iedereen verzekerd is van vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikkingsrecht. Dat noemen we imperialisme".

Hij meent dat de Russische invasie niet alleen het bestaan van Oekraïne als zelfstandige natie bedreigt, maar ook de internationale rechtsorde die gebaseerd is op internationale samenwerking.

Poetin zal volgens Scholz zijn militaire campagne alleen beëindigen als hij zich realiseert dat hij de Oekraïense defensie niet kan doorbreken. "Daarom steunen wij Oekraïne."

Meer uit Buitenland

Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

35 minuten geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

1 uur geleden
Russische journaliste veroordeeld na protestacties tegen oorlog

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een Russische journaliste heeft bij verstek een gevangenisstraf van ruim acht jaar opgelegd gekregen voor het verspreiden van nepnieuws. Marina Ovsjannikova kreeg internationale bekendheid door een geruchtmakend protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als "ze liegen tegen jullie" en "stop de oorlog". Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

2 uur geleden
VK: Rusland lijkt eigen straaljager neergeschoten te hebben

TOKMAK (ANP) - De Britse militaire inlichtingendienst denkt dat Rusland een eigen straaljager uit de lucht heeft geschoten. Dat zou donderdag gebeurd zijn boven Tokmak in het zuiden van het land. De Britse inlichtingendienst stelt met 80 tot 90 procent zekerheid te weten dat er een Soechoj Soe-35S, ook wel de Flanker M genoemd, is neergehaald. Dat is een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen waar de Russische krijgsmacht over beschikt.

2 uur geleden
Republikeinen willen af van hardliner Gaetz om afzetting McCarthy

WASHINGTON (ANP) - Binnen de Republikeinse Partij gaan volgens The Washington Post stemmen op om afgevaardigde Matt Gaetz uit de fractie te zetten. Die hardliner uit Florida leidde de succesvolle poging om zijn partijgenoot Kevin McCarthy af te zetten als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Critici vrezen politieke chaos en verwijten Gaetz de toch al wankele positie van hun partij in het Huis te ondermijnen.

2 uur geleden
Rusland meldt neerhalen tientallen drones uit Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland zegt 31 drones te hebben neergehaald boven het eigen grondgebied. Dat gebeurde volgens het ministerie van Defensie 's nachts in de regio's Belgorod, Brjansk en Koersk bij de grens met buurland Oekraïne. De autoriteiten hebben niets bekendgemaakt over schade of slachtoffers door de luchtaanvallen met onbemande vliegtuigjes.

4 uur geleden
Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend

STOCKHOLM (ANP) - De derde Nobelprijs van het jaar wordt woensdag toegekend, die voor de Scheikunde. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend van de wetenschappers die dit jaar de belangrijke prijs krijgen.

7 uur geleden