Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz en Biden: Russische terreinwinst Oekraïne nooit erkennen

Scholz en Biden: Russische terreinwinst Oekraïne nooit erkennen

BERLIJN (ANP) - Duitsland en de Verenigde Staten zullen gebieden die Rusland heeft veroverd in Oekraïne niet erkennen als Russisch. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Amerikaanse president Joe Biden hebben dat bevestigd in een telefoongesprek, zegt het kantoor van Scholz.

Beide leiders benadrukken dat pogingen om bijvoorbeeld veroverd gebied in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk bij Rusland in te lijven niet door de beugel kunnen. Daar worden mogelijk referenda georganiseerd waarbij de inwoners ervoor kunnen kiezen zich bij Rusland aan te sluiten.

Biden en Scholz spraken af dat Oekraïne blijvend op veel steun kan rekenen bij de zelfverdediging tegen de Russische aanval. Zij dringen er opnieuw bij Rusland op aan de vijandelijkheden onmiddellijk te stoppen en niet te morrelen aan de grenzen van het buurland. Verder keren ze zich krachtig tegen recente verklaringen van de Russische leiding om de Oekraïense regering in diskrediet te brengen, zonder daar details over te geven.

Meer uit Buitenland

Chinese ruimtevaartuig landt op de achterkant van de maan

SINGAPORE (ANP/RTR) - Een onbemand ruimtevaartuig van China, de Chang'e-6, is zondag geland op de achterkant van de maan, maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekend. Het doel van de missie is om rotsen en bodem van het maanoppervlak op te halen en te onderzoeken.

2 uur geleden
Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg

SCHWÄBISCH GMÜND (ANP/DPA) - Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

3 uur geleden
Ook bemiddelaars Qatar en Egypte roepen op tot akkoord over Gaza

CAÏRO (ANP) - De bemiddelende landen Qatar en Egypte hebben, samen met de Amerikanen, Israël en de Palestijnse beweging Hamas opgeroepen een akkoord over een staakt-het-vuren "af te ronden", op basis van een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd plan. Volgens de drie biedt de overeenkomst een "routekaart" naar een permanent bestand en het beëindigen van de crisis.

6 uur geleden
Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

RAFAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

9 uur geleden
Weer Duitse politicus aangevallen

AALEN (ANP) - Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

9 uur geleden
Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

12 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

13 uur geleden