Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz: Duitsland voorbereid op stopzetting Russische gaslevering

Scholz: Duitsland voorbereid op stopzetting Russische gaslevering

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Mocht Rusland de gaskraan naar Europa volledig dicht laten, dan zijn Duitsland en Europa daarop voorbereid. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een verklaring. Het land heeft zich voorbereid "op een grootschalige stopzetting van de gasleveringen door Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne", aldus Scholz. Hij voegde daaraan toe dat zijn land terminals aan de Noord-Duitse kust heeft opgezet om vloeibaar gemaakt gas in te voeren. Duitse steden en gemeenten betwisten overigens de beweringen van Scholz.

De grootste economie van Europa is sterk afhankelijk van de invoer van Russisch gas. De huidige energiecrisis wordt verergerd doordat de Russische president Vladimir Poetin de leveringen almaar verder beperkt als vergelding voor sancties in verband met de oorlog in Oekraïne. Zeker het dichthouden van gaspijpleiding Nord Stream 1 wordt gevoeld. Ondertussen nemen de zorgen toe dat Duitsland als gevolg van de crisis met een golf van faillissementen te maken kan krijgen.

"We hebben gas bespaard. We maken opnieuw gebruik van de productiecapaciteit van kolengestookte elektriciteitscentrales. Begin volgend jaar hebben we de mogelijkheid om de resterende Zuid-Duitse kerncentrales te gebruiken als dat nodig is", zei de bondskanselier.

Toch werden er zaterdag vraagtekens gezet bij de energietoezegging van de regering. Zo stelde de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeente, die 14.000 steden en gemeenten in het land vertegenwoordigt, dat het land het risico loopt op een energiecrisis. Gerd Landsberg sprak tegen de krant Welt am Sonntag onder andere zijn zorgen uit over de impact van een eventuele aanval van hackers. Verder wees hij op de kans van overbelasting van het net als veel huishoudens overschakelen op elektrische kachels in plaats van gaskachels. "Duitsland heeft erkend dat de situatie ernstig is, maar doet nog niet genoeg om zich voor te bereiden", zei Landsberg, tegen de krant.

Eerder deze week kreeg de Duitse regering een klap te verwerken bij de plannen om enkele kerncentrales open te houden als reserve. Het plan, onthuld door de minister van Economie Robert Habeck, werd verworpen door een van de Duitse exploitanten van kerncentrales, die zei dat het "technisch niet uitvoerbaar is en daarom niet geschikt".

Meer uit Financieel

Onderzoek: dividend Duitse DAX-bedrijven naar record

FRANKFURT (ANP/DPA) - De veertig grootste bedrijven van Duitsland, genoteerd in de DAX-index op de aandelenbeurs in Frankfurt, keren dit jaar voor een recordbedrag aan dividend aan de aandeelhouders uit. Dat meldt onderzoeks- en accountantskantoor EY. In totaal gaat het om een bedrag van 53,8 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds EY in 2012 begon met de metingen en 2,4 procent meer dan een jaar eerder.

26 minuten geleden
Recordstijging aluminiumprijs na nieuwe sancties tegen Rusland

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van aluminium liet maandag een recordstijging zien. De opmars volgde op nieuwe sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag daardoor niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 uur geleden
Douglas-eigenaar CVC gaat naar aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, gaat naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Het Europese beleggingsbedrijf heeft hierover een intentieverklaring naar buiten gebracht. De beursgang vindt naar verwachting in de komende weken plaats, afhankelijk van marktomstandigheden, aldus CVC.

1 uur geleden
Gasunie sluit voor miljarden aan deals, onder meer met Heijmans

GRONINGEN (ANP) - Gasunie tekent voor miljarden aan langjarige contracten met aannemers voor onderhoudswerk aan bestaande gasleidingen en de aanleg van nieuwe leidingen voor bijvoorbeeld waterstof, groen gas en CO2. Onder meer het beursgenoteerde bouwconcern Heijmans gaat aan de slag voor de gasnetbeheerder, evenals A. Hak Leidingbouw en Visser & Smit Hanab.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak blijven kalm na Iraanse aanval op Israël

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd maandag kalm gereageerd op de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept met hulp van bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april.

2 uur geleden
Beleggers hopen op uitblijven escalatie conflict Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst maandag af op een licht lager begin van de nieuwe beursweek. Beleggers reageren vooral op de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde. Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept met hulp van bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april.

2 uur geleden
Nieuwssite: geruchten over groot banenverlies bij Tesla

AUSTIN (ANP) - Tesla gaat mogelijk een groot deel van zijn personeel ontslaan. De Amerikaanse site Electrek, die doorgaans goed ingevoerd is over Tesla, meldt dat op de werkvloer van de fabrikant van elektrische auto's geruchten rondgaan over een grote reorganisatie waarbij tot 20 procent van de banen verloren zou gaan. Dat zou neerkomen op tienduizenden ontslagen.

3 uur geleden