Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz door Bondsdag verkozen tot kanselier na 16 jaar Merkel

Scholz door Bondsdag verkozen tot kanselier na 16 jaar Merkel

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement heeft sociaaldemocraat Olaf Scholz verkozen tot nieuwe bondskanselier. Daarmee komt na zestien jaar een eind aan de regeringsperiode van christendemocrate Angela Merkel.

De stemming begon even na 09.00 uur. Parlementsleden liepen om beurten naar voren om te stemmen. Dat gold als een formaliteit. De partijen die onder leiding van Scholz een coalitie gaan vormen hebben in de Bondsdag een duidelijke meerderheid van 416 van de 736 zetels. Het gaat om de centrumlinkse SPD van Scholz, milieupartij de Groenen en de liberale FDP.

Het is voor het eerst dat deze partijen een regering vormen. Scholz kreeg in de Bondsdag 395 stemmen voor en 303 stemmen tegen. Nadat werd gezegd dat hij genoeg stemmen voor had en nadat officieel werd gezegd dat hij verkozen is, volgde een lang applaus.

Scholz legt later op woensdag zijn ambtseed af en ook zijn ministers worden beëdigd. Merkel draagt haar taken rond 15.00 uur officieel over. Zij is net niet de langstzittende bondskanselier van Duitsland geworden. Ze komt een aantal weken tekort om dat record van Helmut Kohl over te nemen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Sarah Palin test positief: rechtszaak tegen krant uitgesteld

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechtszaak van voormalig Amerikaanse vicepresidentskandidaat Sarah Palin tegen de krant The New York Times is met tien dagen uitgesteld. De zaak zou maandag beginnen, maar Palin testte positief op het coronavirus, zei de rechter in New York.

56 minuten geleden
Openbare leven in Griekenland stilgelegd door hevige sneeuw

ATHENE (ANP/AFP) - Hevige sneeuwval heeft het openbare leven in Griekenland grotendeels stilgelegd. Door de sneeuw moesten scholen sluiten en kwam het openbaar vervoer stil te liggen. Ook werden vaccinatielocaties in verschillende regio's gesloten.

2 uur geleden
Winkelketen Kohl's winnaar op lager Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Kohl's was maandag een positieve uitschieter op de beurzen in New York. De warenhuisketen profiteerde van berichten over een mogelijke overnamestrijd rond het bedrijf. De stemming op Wall Street bleef verder negatief door de aanhoudende vrees voor hogere rentetarieven. Ook werd uitgekeken naar de resultaten van grote bedrijven als Apple, Microsoft en Tesla, die later deze week naar buiten komen.

3 uur geleden
Engeland schrapt testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers

LONDEN (ANP) - Engeland gaat de testplicht schrappen voor inkomende reizigers die volledig zijn gevaccineerd, heeft premier Boris Johnson bekendgemaakt. Deze groep moet zich nu nog na aankomst binnen twee dagen laten testen.

3 uur geleden
NAVO voert spanning volgens Rusland op door sturen versterkingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Door militaire versterkingen te sturen naar Oost-Europa voeren de Verenigde Staten en de NAVO de spanningen rond Oekraïne alleen maar verder op. Volgens een woordvoerder van het Kremlin wordt door de "informatiehysterie" en de "concrete acties" van het Westen het risico van een Oekraïense aanval op pro-Russische separatisten zeer groot.

4 uur geleden
Vier gewonden door schietpartij in Duitse collegezaal

HEIDELBERG (ANP) - Vier mensen zijn gewond geraakt bij een schietpartij op een universiteit in het Duitse Heidelberg, meldt de politie. Persbureau dpa meldt op basis van veiligheidsbronnen dat een van de slachtoffers is overleden, maar die informatie is nog niet door de autoriteiten bevestigd.

5 uur geleden
Paus emeritus erkent valse verklaring in misbruikonderzoek

VATICAANSTAD (ANP/DPA/TRT/AFP) - Paus emeritus Benedictus heeft toegegeven een onjuiste verklaring te hebben afgelegd in een onderzoek naar misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Dat staat in een verklaring die is vrijgegeven via het nieuwsportaal van het Vaticaan.

5 uur geleden