Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz beschuldigt Russen van treuzelen bij ontvangst gasturbine

Scholz beschuldigt Russen van treuzelen bij ontvangst gasturbine

DUISBURG (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beschuldigt Rusland van onnodig treuzelen bij het in ontvangst nemen van de turbine voor gaspijpleiding Nord Stream 1, die recent in Canada was voor onderhoud. Rond de turbine brak eerder een internationale rel uit omdat Rusland deze vanwege sancties tegen het land niet terugkreeg. Volgens Scholz liggen de zaken inmiddels anders, nu zou het Rusland zijn die de boel ophoudt.

De kwestie draait om de gastoevoer. Rusland levert momenteel veel minder gas aan Duitsland via Nord Stream 1 dan eigenlijk zou moeten. Als reden wordt aangevoerd dat de turbine, een soort grote ventilator om gas door de pijp te laten stromen, maar niet terugkwam uit Canada. De Canadezen wilden de turbine niet zomaar teruggeven vanwege sancties die waren opgelegd aan Rusland vanwege de inval in Oekraïne.

Maar uiteindelijk ging men er in Canada wel mee akkoord om de turbine naar Duitsland te sturen. Volgens Scholz is de turbine klaar voor verder transport naar Rusland. Alle benodigde goedkeuringen zouden daarvoor binnen zijn. Dat het transport nog altijd niet heeft plaatsgevonden zou aan Rusland liggen, waar de beheerders van de pijp nog een formeel verzoek moeten indienen en nog wat informatie aan de douane moeten verstrekken.

Scholz nam woensdag hoogstpersoonlijk een kijkje bij de turbine, die zich op de vestiging van Siemens Energy in de buurt van Duisburg bevindt. Het Kremlin meldde eerder dat zodra de turbine terug is in Rusland, deze meteen zal worden geïnstalleerd. De Duitse regering zei op haar beurt dat de verlaging van de gastoevoer via Nord Stream 1 niet te rechtvaardigen was. Berlijn heeft vaker gezegd dat Moskou gasleveringen als chantagemiddel inzet vanwege de Duitse steun aan Oekraïne.

Meer uit Financieel

Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

36 minuten geleden
Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

1 uur geleden
Grote Chinese staatsbedrijven schrappen beursnoteringen in VS

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Vijf grote Chinese staatsbedrijven hebben aangekondigd hun beursnoteringen op Wall Street te schrappen. De ondernemingen stonden op de lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC van Chinese bedrijven die niet voldoen aan een twee jaar oude wet voor buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

2 uur geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

2 uur geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

2 uur geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

3 uur geleden