Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz beschuldigt Russen van treuzelen bij ontvangst gasturbine

Scholz beschuldigt Russen van treuzelen bij ontvangst gasturbine

DUISBURG (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beschuldigt Rusland van onnodig treuzelen bij het in ontvangst nemen van de turbine voor gaspijpleiding Nord Stream 1, die recent in Canada was voor onderhoud. Rond de turbine brak eerder een internationale rel uit omdat Rusland deze vanwege sancties tegen het land niet terugkreeg. Volgens Scholz liggen de zaken inmiddels anders, nu zou het Rusland zijn die de boel ophoudt.

De kwestie draait om de gastoevoer. Rusland levert momenteel veel minder gas aan Duitsland via Nord Stream 1 dan eigenlijk zou moeten. Als reden wordt aangevoerd dat de turbine, een soort grote ventilator om gas door de pijp te laten stromen, maar niet terugkwam uit Canada. De Canadezen wilden de turbine niet zomaar teruggeven vanwege sancties die waren opgelegd aan Rusland vanwege de inval in Oekraïne.

Maar uiteindelijk ging men er in Canada wel mee akkoord om de turbine naar Duitsland te sturen. Volgens Scholz is de turbine klaar voor verder transport naar Rusland. Alle benodigde goedkeuringen zouden daarvoor binnen zijn. Dat het transport nog altijd niet heeft plaatsgevonden zou aan Rusland liggen, waar de beheerders van de pijp nog een formeel verzoek moeten indienen en nog wat informatie aan de douane moeten verstrekken.

Scholz nam woensdag hoogstpersoonlijk een kijkje bij de turbine, die zich op de vestiging van Siemens Energy in de buurt van Duisburg bevindt. Het Kremlin meldde eerder dat zodra de turbine terug is in Rusland, deze meteen zal worden geïnstalleerd. De Duitse regering zei op haar beurt dat de verlaging van de gastoevoer via Nord Stream 1 niet te rechtvaardigen was. Berlijn heeft vaker gezegd dat Moskou gasleveringen als chantagemiddel inzet vanwege de Duitse steun aan Oekraïne.

Meer uit Financieel

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

1 uur geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

4 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

21 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

22 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

23 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

1 dag geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden