Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. "Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten", zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.

Duitsland is in een energiecrisis beland doordat Rusland de gasleveringen aan het land steeds verder heeft verlaagd sinds de invasie van Oekraïne in februari. Als reactie op de westerse sancties tegen Rusland heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gaslevering aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 teruggeschroefd naar 20 procent van de capaciteit. De Duitse overheid houdt er ook rekening mee dat Moskou de gaskraan volledig dichtdraait.

De regering van Scholz heeft al subsidieprogramma's ingevoerd voor bedrijven en huishoudens die veel last hebben van de hoge gasprijzen. Die bestonden onder meer uit extra subsidies voor verwarming, meer kinderbijslag voor huishoudens met lagere inkomens en een verlaging van de accijnzen op benzine en diesel. Ook heeft Duitsland maatregelen genomen om het gasverbruik in het land te verminderen en de gasvoorraden te vullen om de winter door te komen.

Rantsoeneren

Doordat bijna de helft van de Duitse huizen voor verwarming afhankelijk is van gas, zal Duitsland de brandstof mogelijk moeten rantsoeneren als het er niet in slaagt om voldoende reserves op te bouwen. De regering streeft naar een gasopslagcapaciteit van 95 procent in november. Momenteel zijn de opslagen voor bijna 74 procent gevuld.

Vanwege het risico op een gastekort heeft de regering ook besloten om stilgelegde kolengestookte energiecentrales weer in gebruik te nemen. Ook het verlengen van de levensduur van de resterende kerncentrales in het land staat weer op de agenda door de zorgen over een energietekort.

Duurzame energiebronnen

Scholz verklaarde tijdens zijn eerste zomerpersconferentie, een traditie die werd geïntroduceerd door zijn voorganger Angela Merkel, wel dat de energietransitie naar duurzame energiebronnen een topprioriteit van zijn regering is, en dat Duitsland zijn inspanningen om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen niet zal vertragen.

De bondskanselier denkt niet dat de stijgende energieprijzen voor sociale onrust in het land zullen zorgen. "Ik denk niet dat we deze vorm van onrust in ons land zullen zien, omdat Duitsland een verzorgingsstaat is en we niemand laten vallen."

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

5 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

5 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

6 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

6 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

8 uur geleden