Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholz beklemtoont: geen vliegtuigen of troepen naar Oekraïne

Scholz beklemtoont: geen vliegtuigen of troepen naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in de Bondsdag gezegd beslist geen gevechtsvliegtuigen of troepen naar Oekraïne te sturen. Hij heeft geprobeerd de parlementariërs en de bevolking gerust te stellen over zijn besluit moderne aanvalswapens aan Oekraïne te geven.

Om te beginnen draagt Duitsland veertien Leopold 2A6-tanks over. Scholz heeft ook geen bewaren meer als andere landen de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne geven. De Oekraïense machthebbers hopen op een 'tankcoalitie' en de Oekraïense onderminister Andrej Melnik vroeg na het bekend worden van de overdracht van Duitse tanks meteen ook om gevechtsvliegtuigen. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei in een reactie op het Duitse besluit dat de tanks Oekraïne kunnen helpen "winnen als soevereine natie".

Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. In de Bondsdag zei Scholz woensdagmiddag dat hij de zorgen begrijpt, maar hij vraagt om vertrouwen in de bondskanselier en in de regering.

Rode lijn

Hij zei dat Duitsland in dit conflict altijd een rode lijn heeft gehad en daarom beslist geen gevechtsvliegtuigen gaat leveren en zeker geen troepen gaat sturen. Dat is niet alleen zijn houding, maar volgens Scholz ook die van de Amerikaanse president Joe Biden. Scholz noemde eerdere discussies over het afdwingen van een vliegverbod in Oekraïens luchtruim. Washington wil daar niet aan meedoen omdat het tot een directe confrontatie met de Russen zou leiden.

Er komt ook geen directe deelname van NAVO-militairen in Oekraïne. Dat is volgens Scholz "nu niet het geval en dat zal ook in de toekomst niet het geval zijn". Rusland beschuldigt westerse landen ervan praktisch wel direct deel te nemen aan de strijd in Oekraïne, zoals met het verstrekken van militair belangrijke informatie, de bewapening en financiering van Oekraïne, en de training van Oekraïense militairen.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

3 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

5 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

6 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

6 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

7 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

8 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

9 uur geleden