Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholier met school binnen straal van 8 kilometer moet fietsen

Scholier met school binnen straal van 8 kilometer moet fietsen

DEN HAAG (ANP) - Scholieren die binnen een straal van 8 kilometer van hun middelbare school wonen, moeten lopend of fietsend naar school komen, of zich laten halen en brengen door hun ouders. Het is in principe niet de bedoeling dat ze gebruikmaken van het openbaar vervoer. De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, heeft daar afspraken over gemaakt met de overheid en regionale vervoersbedrijven.

Premier Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat de middelbare scholen na 1 juni hun deuren weer openen, na een wekenlange sluiting. Om de risico's op overdracht van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, gelden wel tal van maatregelen. Zo moeten leerlingen en docenten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook willen alle betrokken partijen voorkomen dat het te druk wordt in bussen en treinen.

Leerlingen die verder dan 8 kilometer van hun school wonen, worden ook opgeroepen "zoveel mogelijk" te fietsen of zich te laten brengen met de auto. Voor alle leerlingen die echt zijn aangewezen op het ov, wordt het vervoer nog "nader uitgewerkt". Scholen moeten inventariseren om welke leerlingen het gaat en op welke dagen zij naar school gaan. Vervolgens kunnen ze afspraken maken met de regionale vervoerder.

Uitzonderingen

Uitzonderingen zijn mogelijk. Het kan om uiteenlopende redenen zo zijn dat leerlingen die binnen een straal van 8 kilometer wonen tóch niet zelf naar school kunnen komen. Dan is maatwerk nodig. In het uiterste geval is gebruik van het ov niet uitgesloten, maar dat moet dan wel buiten de spits, aldus de handreiking die de VO-Raad woensdag publiceerde.

De afspraken die scholen en vervoerders maken, gelden slechts enkele weken, tot het einde van het schooljaar. Het is niet de bedoeling dat de scholen namen en contactgegevens van leerlingen verstrekken aan vervoersbedrijven. Zij hebben genoeg aan het aantal leerlingen dat ze moeten ophalen, in combinatie met postcodes of bushaltes.

Fiets lenen

In de handreiking staat ook het advies aan schoolbesturen om te bekijken of het mogelijk is om leerlingen die geen fiets hebben tijdelijk van een exemplaar te voorzien. Als vervoersbedrijven extra bussen moeten laten rijden, mogen de kosten niet op het bord van scholen terechtkomen. Vervoerders moeten dan overleggen met de ministeries van Onderwijs en Infrastructuur en met de regionale opdrachtgevers van het openbaar vervoer.

Als een kind dat gebruik heeft gemaakt van het ov besmet raakt met het coronavirus, moet de school dat binnen 24 uur melden aan het vervoersbedrijf.

Meer uit Binnenland

Politieke onvrede in Zuid-Holland na rekenfout Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.

47 minuten geleden
Geld inzamelacties 'Efteling-uitje' gaat naar hulporganisaties

DEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.

51 minuten geleden
Toch geen gesprek Wiersma met MOB om aankondiging stikstofzaken

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.

2 uur geleden
G4: noodzakelijke randvoorwaarden nodig bij aanpak verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.

2 uur geleden
Schoof sluit versoepeling begrotingsregels voor defensie niet uit

BRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof sluit een beroep op de zogeheten nationale ontsnappingsclausule voor defensie-uitgaven niet uit. "Als we het zonder ontsnappingsclausule kunnen stellen, is dat altijd beter dan gebruik te maken van de ontsnappingswetten", zei Schoof op een persconferentie met NAVO-baas Mark Rutte.

3 uur geleden
Gemeenten vragen Rijkswaterstaat om maatregelen Haringvlietbrug

MIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."

3 uur geleden
Schoof: Gaza-demonstratie laat zorgen Nederlanders zien

BRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.

3 uur geleden