Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholier met griepklachten in de knel door regels rond examens

Scholier met griepklachten in de knel door regels rond examens

UTRECHT (ANP) - Scholieren die wegens griepverschijnselen een schoolexamen niet kunnen doen, mogen deze op sommige scholen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat. Voorzitter Nienke Luijckx van scholierenbond LAKS bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Door de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Leerlingen kunnen de kans verliezen om zo'n examen te maken als zij niet komen opdagen. Door de strenge coronaregels echter kunnen zij zich genoodzaakt zien thuis te blijven, bijvoorbeeld als ze fysieke klachten hebben.

"Het kan zijn dat een leerling dan toch gaat, omdat die anders vreest het examen niet meer te kunnen doen. Maar met de oplopende besmettingen is dat natuurlijk iets dat wel willen voorkomen", aldus Luijckx. Volgens de scholierenbond lopen leerlingen op verschillende scholen hier tegenaan, hoewel het op andere scholen wel weer goed geregeld is. Daar mag het examen wel opnieuw gemaakt worden.

Ernstige kwestie

Het LAKS hoopt dat de VO-Raad en het ministerie van Onderwijs schoolleiders oproept dit goed te regelen. In De Telegraaf zegt de VO-raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, het probleem te herkennen. De organisatie noemt het een "ernstige kwestie", omdat ze wil voorkomen dat leerlingen met klachten die op corona wijzen naar school komen.

Minister Arie Slob (Onderwijs) roept scholen op om leerlingen die ziek zijn geweest alsnog de kans te geven examen te doen. "Leerlingen moeten zich niet gedwongen voelen om met klachten naar school te gaan." Scholen moeten volgens hem "flexibel" zijn.

De bewindsman heeft hierover inmiddels ook contact gehad met de vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs. Zij zullen zijn oproep ook doorgeven aan scholen. Op heel veel scholen gaat het wel goed, aldus de minister.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

47 minuten geleden
Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

1 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

3 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

4 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

5 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

5 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

5 uur geleden