Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholen gaan inventief om met thuisonderwijs

Scholen gaan inventief om met thuisonderwijs

DEN HAAG (ANP) - Op de tweede dag dat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs noodgedwongen dicht zijn vanwege het coronavirus, blijken leraren en leerlingen vindingrijk in het bedenken van oplossingen. Onderwijs op afstand, zoals online, via skype of telefonisch krijgt steeds meer vorm. De komende weken of mogelijk zelfs maanden is creativiteit met vormen van thuisonderwijs de uitdaging.

Nu het merendeel van de kinderen wekenlang thuis moeten blijven vanwege het coronavirus is het belangrijk dat ze niet op de bank gaan hangen, maar in beweging blijven. Daarom zijn Haagse gymleraren een nieuw kanaal op YouTube begonnen. Ze leren kinderen wat voor oefeningen ze thuis kunnen doen, "met materiaal dat in huis aanwezig is zoals sokken, pannen en wc-rollen."

De kinderen kunnen bijvoorbeeld sokken in pannen gooien, of springen met wc-rollen. In een andere oefening bouwt een gymleraar met één hand een toren van wc-rollen tijdens een zogenoemde voorligsteun. Het YouTube-kanaal is een initiatief van alle gymleraren van openbare basisscholen in Den Haag.

Online

Op veel scholen wordt gewerkt met online-leerprogramma's zoals Gynzy en Taalblobs. Wie voor het eerst met zo'n programma werkt, kan bij Gynzy hulp krijgen van buddy’s, ervaringsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in "onderwijs op afstand". Maar naast onlineoplossingen, bieden scholen ook nog gewoon "papieren oplossingen" voor thuis. Op de Minister Calsschool in Naarden legde het personeel thuiswerkpakketjes op het schoolplein neer. Leerlingen konden die een voor een ophalen, om besmetting te voorkomen.

Op een vmbo-school in Drachten wordt gewerkt met een weektaak. Elke vrijdag krijgen leerlingen de weektaak waarin precies staat wat ze precies voor elk vak moeten doen. De weektaak is voorzien van een QR-code waarmee die gescand kan worden. "Normaal laten de leerlingen aan het einde van de les zien wat ze gedaan hebben. Dit is nu hun eigen verantwoordelijkheid", zegt een leraar. Afspraak is dat docenten dan binnen 24 uur antwoord geven op vragen van leerlingen. Via een toepassing van Google is te zien hoeveel leerlingen op de site komen en daar ook daadwerkelijk huiswerk maken.

Meer uit Binnenland

Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

5 minuten geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

41 minuten geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

1 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

2 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

2 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

3 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

6 uur geleden