Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholen gaan inventief om met thuisonderwijs

Scholen gaan inventief om met thuisonderwijs

DEN HAAG (ANP) - Op de tweede dag dat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs noodgedwongen dicht zijn vanwege het coronavirus, blijken leraren en leerlingen vindingrijk in het bedenken van oplossingen. Onderwijs op afstand, zoals online, via skype of telefonisch krijgt steeds meer vorm. De komende weken of mogelijk zelfs maanden is creativiteit met vormen van thuisonderwijs de uitdaging.

Nu het merendeel van de kinderen wekenlang thuis moeten blijven vanwege het coronavirus is het belangrijk dat ze niet op de bank gaan hangen, maar in beweging blijven. Daarom zijn Haagse gymleraren een nieuw kanaal op YouTube begonnen. Ze leren kinderen wat voor oefeningen ze thuis kunnen doen, "met materiaal dat in huis aanwezig is zoals sokken, pannen en wc-rollen."

De kinderen kunnen bijvoorbeeld sokken in pannen gooien, of springen met wc-rollen. In een andere oefening bouwt een gymleraar met één hand een toren van wc-rollen tijdens een zogenoemde voorligsteun. Het YouTube-kanaal is een initiatief van alle gymleraren van openbare basisscholen in Den Haag.

Online

Op veel scholen wordt gewerkt met online-leerprogramma's zoals Gynzy en Taalblobs. Wie voor het eerst met zo'n programma werkt, kan bij Gynzy hulp krijgen van buddy’s, ervaringsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in "onderwijs op afstand". Maar naast onlineoplossingen, bieden scholen ook nog gewoon "papieren oplossingen" voor thuis. Op de Minister Calsschool in Naarden legde het personeel thuiswerkpakketjes op het schoolplein neer. Leerlingen konden die een voor een ophalen, om besmetting te voorkomen.

Op een vmbo-school in Drachten wordt gewerkt met een weektaak. Elke vrijdag krijgen leerlingen de weektaak waarin precies staat wat ze precies voor elk vak moeten doen. De weektaak is voorzien van een QR-code waarmee die gescand kan worden. "Normaal laten de leerlingen aan het einde van de les zien wat ze gedaan hebben. Dit is nu hun eigen verantwoordelijkheid", zegt een leraar. Afspraak is dat docenten dan binnen 24 uur antwoord geven op vragen van leerlingen. Via een toepassing van Google is te zien hoeveel leerlingen op de site komen en daar ook daadwerkelijk huiswerk maken.

Meer uit Binnenland

Koninklijke familie volgend jaar in Dokkum tijdens Koningsdag

DOKKUM (ANP) - De koninklijke familie gaat volgend jaar tijdens Koningsdag naar het Friese Dokkum, dat meldt de Rijksvoorlichtingendienst vrijdag. In 2026 is Koningsdag weer op 27 april. Dit jaar was het op 26 april, omdat 27 april op een zondag viel. De familie ging toen naar Doetinchem.

26 minuten geleden
Moordenaars Nederlandse journalisten El Salvador 30 jaar cel in

SAN SALVADOR (ANP) - De drie moordenaars van vier Nederlandse journalisten in 1982 in El Salvador moeten ieder dertig jaar de cel in. De voormalige topmilitairen waren in juni tot vijftien jaar veroordeeld. In het schriftelijke vonnis verduidelijkt de rechtbank dat elke straf feitelijk zestig jaar is, omdat er vier slachtoffers waren. De daders hoeven "slechts dertig jaar" uit te zitten, aangezien dat de maximale straf was die de wet destijds oplegde, aldus de advocaat van de slachtoffers, Gustavo Huezo. Dat melden media in het Midden-Amerikaanse land, zoals La Prensa Gráfica.

49 minuten geleden
Keijzer: aangenomen woonwet en tweestatusstelsel vergen veel werk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.

1 uur geleden
Van Weel: asielwet door Senaat krijgen zal nog hard werken worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Pauluskerk Rotterdam: we blijven ongedocumenteerden helpen

ROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.

2 uur geleden
Relschoppers Scheveningen herkenbaar in Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - In Opsporing Verzocht worden volgende week dinsdag herkenbare beelden getoond van de mensen die in mei in Scheveningen in gevecht gingen met elkaar en de politie aanvielen. De verdachten die de politie zoekt hebben tot dinsdagmiddag de tijd om zich te melden, anders worden ze in beeld gebracht in het programma.

2 uur geleden
COA: mogelijk nog meer opvangplekken nodig door asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een "nog langer verblijf van mensen in de opvang". De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.

2 uur geleden