Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholen en vliegveld La Palma dicht wegens vulkanische as

Scholen en vliegveld La Palma dicht wegens vulkanische as

LA PALMA (ANP/DPA) - Door grote hoeveelheden vulkanische as in de lucht zijn alle vluchten naar het Canarische eiland La Palma voorlopig geschrapt, maakte luchthavenexploitant Aena dinsdag bekend. Op sommige delen van het eiland zijn hoge concentraties zwaveldioxide in de lucht gemeten waardoor 22 scholen moesten sluiten, meldde zender RTVE op gezag van de autoriteiten.

Op beelden van het Vulkanologisch Instituut van de eilanden is te zien hoe rook en as de atmosfeer in worden gespuugd. Op een van de flanken was sprake van "vulkanische bommen", aldus het instituut op Twitter.

Sinds de vulkaanuitbarsting op La Palma op 19 september begon, hebben lava en as meer dan 2700 gebouwen verwoest of beschadigd. 975 hectare is bedekt met een lavalaag van enkele meters dik. Meer dan 7000 bewoners van het Spaanse eiland, bijna 10 procent van de bevolking, zijn sindsdien uit voorzorg in veiligheid gebracht. Er zijn geen gewonden gevallen.

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja had vijftig jaar een slapend bestaan gehad. Wanneer de uitbraak eindigt is onbekend.

Meer uit Buitenland

Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

1 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

1 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

1 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

1 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

2 uur geleden
Taliban kondigt twee executies aan in Afghaans voetbalstadion

GHAZNI (ANP/AFP) - In een voetbalstadion in de Afghaanse provincie Ghazni worden volgens de autoriteiten deze donderdag twee mensen geëxecuteerd. Waarvoor ze bestraft worden, is niet bekendgemaakt. De executies zijn de derde en vierde sinds de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen.

2 uur geleden
VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

4 uur geleden