Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholen en GGD'en in gesprek over prikken voor jongeren

Scholen en GGD'en in gesprek over prikken voor jongeren

UTRECHT (ANP) - In verschillende van de 25 GGD-regio's bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.

Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio's zelf. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de school, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase.

Dat laatste is het geval bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar worden nog gesprekken gevoerd met onder meer onderwijsinstellingen. "We wilden even afwachten wat er in de zomer zou gebeuren met de vaccinatiegraad onder jongeren", aldus een woordvoerster. Concrete acties zullen in de komende weken worden bepaald.

Mobiele priklocaties

GGD Gelderland-Zuid laat weten in september te starten met een regiotour. Prikbussen en mobiele priklocaties zullen verschillende plekken in de regio aandoen om daar voorlichting en vaccinaties aan te bieden, maar ze zullen niet bij middelbare scholen zelf gaan staan. "Wel gaan we scholen, maar ook bijvoorbeeld sportclubs vragen om leerlingen en anderen erop te attenderen als we in de buurt zijn", legt een woordvoerster uit.

GGD Hollands Midden heeft scholieren nog niet op het lijstje staan. Op dit moment rijdt een prikbus door de regio om andere moeilijk te bereiken groepen te bereiken, zoals arbeidsmigranten, dak- en thuislozen en asielzoekers. "We richten ons eerst op deze groepen, maar ook op bijvoorbeeld wijken of plaatsen die verder af liggen van een vaccinatielocatie en waar de vaccinatiegraad dus achterblijft. We denken in bepaalde dorpen nu meer winst te behalen dan wanneer we focussen op jongeren in het centrum van Leiden. Die kunnen zich immers gemakkelijk laten vaccineren bij een locatie in de buurt, maar willen dit misschien nog niet."

Prikken zonder afspraak

Prikbussen staan niet op de planning bij GGD Hart voor Brabant, de gezondheidsdienst van gemeenten in Midden- en Noordoost-Brabant. "Wel houden we alle acht vaccinatielocaties open tot 1 september om jongeren de kans te geven om zich voor het schooljaar te laten vaccineren. Verder hebben we op dit moment geen concrete acties. We gaan wel vanaf volgende week starten met prikken zonder afspraak, ook om de drempel wat te verlagen. Ook zijn we in gesprek met universiteiten en hogescholen in onze regio hierover. En over het houden aan de maatregelen in het algemeen", aldus een woordvoerster.

Alle GGD'en benadrukken dat de acties vooral zijn gericht op het geven van voorlichting en informatie en dat het iedereen vrijstaat om zich wel of niet te laten inenten.

Tieners kunnen sinds begin vorige maand coronaprikken krijgen, maar stromen nog niet echt massaal toe. Er zijn niet alleen dergelijke contacten met middelbare scholen, maar ook met hogescholen en universiteiten, aldus de GGD. Maar in universiteitsstad Groningen bijvoorbeeld is weer geen extra activiteit op dit gebied.

Meer uit Gezond

Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

5 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

8 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

10 uur geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden