
Scholen en GGD'en in gesprek over prikken voor jongeren
UTRECHT (ANP) - In verschillende van de 25 GGD-regio's bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.
Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio's zelf. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de school, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase.
Dat laatste is het geval bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar worden nog gesprekken gevoerd met onder meer onderwijsinstellingen. "We wilden even afwachten wat er in de zomer zou gebeuren met de vaccinatiegraad onder jongeren", aldus een woordvoerster. Concrete acties zullen in de komende weken worden bepaald.
Mobiele priklocaties
GGD Gelderland-Zuid laat weten in september te starten met een regiotour. Prikbussen en mobiele priklocaties zullen verschillende plekken in de regio aandoen om daar voorlichting en vaccinaties aan te bieden, maar ze zullen niet bij middelbare scholen zelf gaan staan. "Wel gaan we scholen, maar ook bijvoorbeeld sportclubs vragen om leerlingen en anderen erop te attenderen als we in de buurt zijn", legt een woordvoerster uit.
GGD Hollands Midden heeft scholieren nog niet op het lijstje staan. Op dit moment rijdt een prikbus door de regio om andere moeilijk te bereiken groepen te bereiken, zoals arbeidsmigranten, dak- en thuislozen en asielzoekers. "We richten ons eerst op deze groepen, maar ook op bijvoorbeeld wijken of plaatsen die verder af liggen van een vaccinatielocatie en waar de vaccinatiegraad dus achterblijft. We denken in bepaalde dorpen nu meer winst te behalen dan wanneer we focussen op jongeren in het centrum van Leiden. Die kunnen zich immers gemakkelijk laten vaccineren bij een locatie in de buurt, maar willen dit misschien nog niet."
Prikken zonder afspraak
Prikbussen staan niet op de planning bij GGD Hart voor Brabant, de gezondheidsdienst van gemeenten in Midden- en Noordoost-Brabant. "Wel houden we alle acht vaccinatielocaties open tot 1 september om jongeren de kans te geven om zich voor het schooljaar te laten vaccineren. Verder hebben we op dit moment geen concrete acties. We gaan wel vanaf volgende week starten met prikken zonder afspraak, ook om de drempel wat te verlagen. Ook zijn we in gesprek met universiteiten en hogescholen in onze regio hierover. En over het houden aan de maatregelen in het algemeen", aldus een woordvoerster.
Alle GGD'en benadrukken dat de acties vooral zijn gericht op het geven van voorlichting en informatie en dat het iedereen vrijstaat om zich wel of niet te laten inenten.
Tieners kunnen sinds begin vorige maand coronaprikken krijgen, maar stromen nog niet echt massaal toe. Er zijn niet alleen dergelijke contacten met middelbare scholen, maar ook met hogescholen en universiteiten, aldus de GGD. Maar in universiteitsstad Groningen bijvoorbeeld is weer geen extra activiteit op dit gebied.
Meer uit Gezond
ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
3 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geleden