Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scholen blij met heropening, wel bezorgd over uitval door omikron

Scholen blij met heropening, wel bezorgd over uitval door omikron

DEN HAAG (ANP) - Scholen zijn over het algemeen blij dat ze hun deuren maandag weer hebben geopend, na een kerstvakantie die een week eerder begon dan normaal. Wel leven nog altijd veel zorgen over coronabesmettingen, zeker nu de extra besmettelijke omikronvariant van het virus zich snel over het land verspreidt.

"Wat dat betreft houden we ons hart wel vast", zegt een woordvoerder van de Almeerse Scholen Groep. "We zitten in Almere al met een enorm lerarentekort, leraren die uitvallen vervangen is heel lastig." Op de eerste dag na de vakantie zijn alle 47 aangesloten scholen gewoon volgens plan opengegaan. "Ik heb niks gehoord over grote problemen. Het kan wel zijn dat hier en daar een klas moet worden samengevoegd."

Ook stichting BOOR, de koepelorganisatie van het openbaar onderwijs in Rotterdam, ziet nog geen hogere uitval dan de laatste tijd. "Door corona hebben we wel al langere tijd 1,5 à 2 procent meer verzuim", vertelt een woordvoerster. Zowel medewerkers die besmet raken als medewerkers die in quarantaine moeten, komen immers thuis te zitten. De Rotterdamse stichting vreest dat de komende dagen en weken wel meer leerlingen en medewerkers zullen uitvallen.

Quarantaineregels

Nu de kerstvakantie erop zit, zijn voor het onderwijs nieuwe quarantaineregels ingegaan. Voortaan moet een hele klas in quarantaine als binnen zeven dagen drie of meer besmettingen worden geconstateerd. Dan is volgens een richtlijn van het RIVM officieel sprake van een uitbraak. "De protocollen worden zo spoedig mogelijk aangepast", meldt sectororganisatie PO-Raad daarover. Of leerlingen en leerkrachten zijn gevaccineerd tegen corona, maakt voor de quarantaineregels geen verschil. Bij één of twee gevallen is quarantaine niet verplicht.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) laat weten dat scholen over het algemeen "heel blij zijn dat de kinderen weer naar school kunnen". Wel maakt de AVS zich druk over de ventilatie, die nog altijd niet in alle schoolgebouwen goed op orde is. "Op die scholen zitten kinderen letterlijk in de kou, want daar moeten de ramen en deuren de hele tijd openstaan."

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek in augustus dat in ruim een kwart van de schoolgebouwen de ventilatie niet toereikend was. Een risico, want in slecht geventileerde ruimtes kunnen kleine virusdeeltjes zich ophopen in de lucht en daarmee stijgt het besmettingsrisico. Het is volgens de AVS vooral aan gemeenten, als eigenaren van schoolgebouwen, om hier actie tegen te ondernemen. "Daar moet echt werk van worden gemaakt", zegt de woordvoerder. "Je kunt besmettingen beter voorkomen."

Meer uit Binnenland

Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

1 uur geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

3 uur geleden
Extra ov naar stranden tijdens zomers weekend

ZANDVOORT/DEN HAAG (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer wordt dit weekend extra openbaar vervoer ingezet naar de stranden. Zo rijden er vanaf vrijdag meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort en zet het Haagse vervoersbedrijf HTM zaterdag en zondag de zogenoemde Strandexpress in naar Scheveningen.

3 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

3 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

4 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

4 uur geleden