Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

Schipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

DEN HAAG (ANP) - Omwonenden rond Schiphol zijn niet blij met wat de partijen in het regeerakkoord over de luchthaven schrijven. "Dit is weer oude wijn in nieuwe zakken", reageert Jan Boomhouwer van de stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV), waar enkele duizenden mensen aan verbonden zijn.

PVV, VVD, NSC en BBB willen naar eigen zeggen de rechtsbescherming van omwonenden van Schiphol op orde brengen, "met behoud van de netwerkkwaliteit van Schiphol". Daarmee hebben de partijen "niks geleerd", volgens Boomhouwer. De rechter in Den Haag oordeelde in maart dat de Staat de belangen van omwonenden rond Schiphol stelselmatig onrechtmatig ondergeschikt heeft gesteld aan die van de luchtvaart.

Ook staat in het akkoord op hoofdlijnen dat zo "op langere termijn" doorgroei mogelijk is met stillere en schonere vliegtuigen. "Dat mantra kennen we inmiddels wel", zegt Boomhouwer daarover. "Dat gaat het verschil niet meer maken."

Schiphol stelt in een reactie op het regeerakkoord dat de luchthaven de inzet voor rechtsbescherming en het "behoud van het belangrijke netwerk van bestemmingen" steunt. "Met ons 8-punten plan werken we daaraan met acties gericht op een stillere, schonere en betere luchtvaart. Wij werken graag samen met het kabinet en de Tweede Kamer om dit te bereiken."

Meer uit Binnenland

23 woningen ontruimd om brand in transformatorhuisje Musselkanaal

MUSSELKANAAL (ANP) - In Musselkanaal (Groningen) zijn dinsdagavond 23 woningen ontruimd om rook die vrijkwam bij brand in een transformatorhuisje. De veiligheidsregio meldt rond 20.40 uur dat de brand aan de Van Swinderenstraat inmiddels geblust is. De bewoners, die werden opgevangen in een kerk aan de Markstraat, mogen weer naar huis.

1 uur geleden
Demonstranten VU vertrokken vanaf tentenkamp na ontbinding

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten van het tentenkamp op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben het universiteitsterrein verlaten nadat hun protest eerder op de avond formeel was ontbonden. Er staan nog enkele politieagenten en politiebusjes, ziet een verslaggever. Ook zijn sommige demonstranten nog bezig met het inladen van tentspullen in een busje bij de De Boelelaan. Maar de meeste demonstranten en agenten zijn inmiddels vertrokken.

3 uur geleden
90-jarige Donald Duck krijgt eigen postzegel

DEN HAAG (ANP) - Donald Duck krijgt, ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag, een eigen postzegel. Dat hebben The Walt Disney Company en PostNL dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een zegel in een gelimiteerde oplage.

3 uur geleden
Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De vervoerbedrijven Transdev en Keolis gaan vanaf eind 2025 het openbaar vervoer verzorgen in de provincie Utrecht. Gedeputeerde André van Schie maakte dinsdag bekend dat Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten concessies aan de twee bedrijven te verlenen voor de periode tot en met 2035. Beide vervoerders gaan, zoals voorgeschreven door de provincie, rijden onder de merknaam U-OV.

4 uur geleden
Veel steun voor politieactie voor vroegpensioen, zegt actieleider

DEN HAAG (ANP) - Een politieactie voor structureel vroegpensioen kon dinsdag op veel steun rekenen, zegt actieleider Maarten Brink van politievakbond ACP. Sinds middernacht hebben politiebureaus met een publieksfunctie de deuren gesloten voor de duur van 24 uur. Hierdoor kan onder meer geen aangifte worden gedaan op de bureaus.

4 uur geleden
Vrouw door bekende neergestoken in Uden en zwaargewond

UDEN (ANP) - Een 38-jarige vrouw uit Uden is dinsdagmiddag in haar woonplaats neergestoken door een man van 59 jaar uit Erp. De vrouw is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Volgens een woordvoerder speelde de gebeurtenis zich af "op een zichtbare plek, een rotonde" aan de Kazernestraat in Uden en waren daardoor meerdere mensen getuige.

4 uur geleden
Halsema ontbindt tentenkamp op de VU in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een tentenkamp op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam-Zuid dinsdagavond ontbonden. "De demonstranten hebben herhaaldelijk de voorschriften overtreden. De demonstranten worden opgeroepen te vertrekken", aldus de gemeente.

4 uur geleden