Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol zet verwarming lager en doneert besparing aan Giro555

Schiphol zet verwarming lager en doneert besparing aan Giro555

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol zet vanaf komende maandag op het hoofdkantoor en in de terminal de verwarming 1 graad lager. Het bedrag dat daarmee in de komende maanden wordt bespaard aan gas gaat naar Giro555, dat geld inzamelt voor hulp aan Oekraïne.

Een woordvoerster zegt dat de actie direct is ingegeven door de oorlog in Oekraïne. "We vroegen ons af wat wij konden doen en hebben dit bedacht", zegt ze. Volgens haar loopt de actie in elk geval in maart en april: "De ervaring leert dat er dan nog wordt gestookt en dat we met 1 graad lager dus verschil kunnen maken." Maar een echte einddatum voor de stookactie is er niet, dat hangt ook af van de buitentemperatuur. Hoeveel de luchthaven denkt te kunnen besparen en dus kan overmaken aan Giro555 is daarom ook nog niet te zeggen.

Schiphol is al langer bezig zijn energieverbruik terug te dringen. De elektriciteit op de luchthaven komt van windenergie en een groot gedeelte van de terminal, de meeste pieren en een aantal kantoren hebben warmte-en-koudeopslag, een duurzaam systeem dat energie in de vorm van warmte en koude opslaat in de bodem.

Ook de gemeente Amsterdam denkt na over manieren waarop bespaard kan worden op gas en energie wegens de "afhankelijkheid van Russisch gas en de huidige energieprijzen". Vrijdag werd een bijeenkomst georganiseerd met ruim zestig bedrijven, ondernemers en organisaties op uitnodiging van het stadsbestuur. De gemeente kwam met het voorstel de verwarming in de gemeentelijke gebouwen 3 graden lager te zetten naar 18 graden. Andere ideeën waren om op de Zuidas versneld 's avonds lichten uit te doen en meer zogenoemde energiecoaches in te zetten.

De bedoeling is om op 8 april met nog meer organisaties samen te komen om de plannen verder uit te werken.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

1 dag geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

1 dag geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

1 dag geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden