Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol verwacht 10 procent meer reizigers in meivakantie

Schiphol verwacht 10 procent meer reizigers in meivakantie

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf vrijdag vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol, tegen 64.500 vorig jaar. Op piekdagen, aan het begin van de vakantie, zijn dat dagelijks meer dan 80.000.

Schiphol verwacht in totaal dagelijks bijna 180.000 passagiers die tijdens de meivakantie vertrekken, overstappen of aankomen op de luchthaven. Volgens een woordvoerster past de toename van het aantal reizigers in de trend dat sinds covid weer meer mensen op reis gaan. Populaire bestemmingen voor de meivakantie zijn Spanje, Groot-Brittannië en Italië.

Tijdens de meivakantie gebruikt Schiphol 53 nieuwe veiligheidsscanners met de nieuwste technologie om de doorstroom zo goed mogelijk te laten verlopen. De luchthaven heeft alle securityscanners waarmee vertrekkende passagiers worden gecontroleerd, vervangen door snellere exemplaren. De nieuwe scanners analyseren in nog geen drie seconden of reizigers verboden voorwerpen bij zich hebben. Bovendien zijn door de nieuwe technologie minder fouilleringen nodig, terwijl de hoge veiligheidseisen op Schiphol nog steeds worden gehandhaafd.

Voldoende personeel

De woordvoerster zegt dat er voldoende personeel aanwezig is om de drukte aan te kunnen. "We zijn er klaar voor." Eerder zorgden personeelstekorten bij de beveiliging en in de bagageafhandeling voor veel problemen en lange rijen.

Wel moeten reizigers rekening houden met langere wachttijden en zich goed voorbereiden. Het is weer mogelijk drie dagen voor vertrek online een tijdslot te reserveren voor de securitycontrole en wie vliegt met KLM, Transavia of TUI kan op parkeerplaats P3 de koffers al afgeven en inchecken.

Andere luchthavens

Ook andere luchthavens zien drukte in de meivakantie. Zo verwacht Rotterdam The Hague Airport vanaf zaterdag tot en met 12 mei zo'n 104.000 passagiers, iets minder dan vorig jaar. Eindhoven Airport meldde eerder dat in en rond de meivakantie dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers het vliegveld aandoen. Het aantal vluchten is hier ongeveer gelijk aan 2023. Beide luchthavens verwachten geen problemen door een tekort aan personeel. "Vorig jaar hadden we buiten nog een tent staan en hekken, maar dat is dit jaar niet meer", zegt een woordvoerster van Rotterdam The Hague Airport.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

3 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

3 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

5 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

6 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden