Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol verloor volgens interim-topman controle over operatie

Schiphol verloor volgens interim-topman controle over operatie

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol is de controle over veel zaken kwijtgeraakt doordat alles maar uitbesteed werd. Dat zegt interim-topman Ruud Sondag van de luchthavenuitbater. "De operationele agenda is op de achtergrond geraakt de laatste jaren. Door al dat aanbesteden verlies je kennis en ook controle." Sondag meent dat Schiphol nu goed bezig is om problemen te overwinnen en denkt dat in de volgende piekperiode in de meivakantie de toestroom van reizigers weer gewoon kan worden verwerkt.

De problemen op de luchthaven, zoals tekorten aan beveiligers en afhandelingspersoneel, lange wachttijden en een kofferchaos, zijn grotendeels veroorzaakt door het stilvallen van de luchtvaart door de coronacrisis, beseft Sondag. "Maar je had toen we inkrompen ook kunnen zeggen: ik vind het belangrijk dat mensen betrokken blijven."

Sowieso dacht Schiphol te weinig aan de werknemers, vindt de tijdelijke opvolger van Dick Benschop. "Als beveiligers hier een dienst van 06.30 uur tot 08.30 uur hebben en dan om 11.30 uur weer een paar uur mogen werken. En als ze een vieze wachtruimte hebben zonder koffie en maar 13 euro per uur betaald krijgen, daar moeten wij wat van vinden. Ik ben verbaasd over de dingen die wij als Schiphol niet hebben gezien de afgelopen tijd", is hij kritisch.

Herstel

Inmiddels denkt Sondag dat Schiphol het herstel heeft ingezet. Sinds begin november een nieuwe wervingsactie voor beveiligers is begonnen in samenwerking met de securitybedrijven zijn er netto 170 mensen bijgekomen. "Daarvoor trokken we ook wel mensen aan, maar gingen er veel weg." Hogere lonen en betere roosters zorgen ervoor dat het werk aantrekkelijker wordt. Bovendien heeft Schiphol claims tegen de beveiligingsbedrijven omdat ze afgelopen zomer niet voldoende personeel konden leveren weer ingetrokken.

Ook werkt Schiphol hard aan manieren om meer reizigers per minuut door de security te kunnen leiden. Dat alles moet ertoe leiden dat de komende meivakantie, het eerste echte ijkpunt, weer zonder problemen kan verlopen. Sondag zegt "zich comfortabel te voelen" dat dat lukt. Wel is de luchthaven in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen om hun vakantievluchten dan beter te spreiden, zodat de piekdagen wat minder druk zijn.

Het oplossen van alle problemen kost Schiphol tussen de 100 en 200 miljoen euro, denkt Sondag. Een deel van die hogere kosten zal blijven en vliegen wat duurder maken. Daarbovenop komen nog claims van de luchtvaartmaatschappijen van honderden miljoenen euro's. Schiphol is daarover met ze in gesprek, zegt Sondag. "Ik vind het wel een beetje zorgelijk als de pijn van het systeem alleen bij ons komt te liggen."

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

2 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

3 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

4 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

7 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

8 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

16 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

18 uur geleden