Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol verloor volgens interim-topman controle over operatie

Schiphol verloor volgens interim-topman controle over operatie

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol is de controle over veel zaken kwijtgeraakt doordat alles maar uitbesteed werd. Dat zegt interim-topman Ruud Sondag van de luchthavenuitbater. "De operationele agenda is op de achtergrond geraakt de laatste jaren. Door al dat aanbesteden verlies je kennis en ook controle." Sondag meent dat Schiphol nu goed bezig is om problemen te overwinnen en denkt dat in de volgende piekperiode in de meivakantie de toestroom van reizigers weer gewoon kan worden verwerkt.

De problemen op de luchthaven, zoals tekorten aan beveiligers en afhandelingspersoneel, lange wachttijden en een kofferchaos, zijn grotendeels veroorzaakt door het stilvallen van de luchtvaart door de coronacrisis, beseft Sondag. "Maar je had toen we inkrompen ook kunnen zeggen: ik vind het belangrijk dat mensen betrokken blijven."

Sowieso dacht Schiphol te weinig aan de werknemers, vindt de tijdelijke opvolger van Dick Benschop. "Als beveiligers hier een dienst van 06.30 uur tot 08.30 uur hebben en dan om 11.30 uur weer een paar uur mogen werken. En als ze een vieze wachtruimte hebben zonder koffie en maar 13 euro per uur betaald krijgen, daar moeten wij wat van vinden. Ik ben verbaasd over de dingen die wij als Schiphol niet hebben gezien de afgelopen tijd", is hij kritisch.

Herstel

Inmiddels denkt Sondag dat Schiphol het herstel heeft ingezet. Sinds begin november een nieuwe wervingsactie voor beveiligers is begonnen in samenwerking met de securitybedrijven zijn er netto 170 mensen bijgekomen. "Daarvoor trokken we ook wel mensen aan, maar gingen er veel weg." Hogere lonen en betere roosters zorgen ervoor dat het werk aantrekkelijker wordt. Bovendien heeft Schiphol claims tegen de beveiligingsbedrijven omdat ze afgelopen zomer niet voldoende personeel konden leveren weer ingetrokken.

Ook werkt Schiphol hard aan manieren om meer reizigers per minuut door de security te kunnen leiden. Dat alles moet ertoe leiden dat de komende meivakantie, het eerste echte ijkpunt, weer zonder problemen kan verlopen. Sondag zegt "zich comfortabel te voelen" dat dat lukt. Wel is de luchthaven in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen om hun vakantievluchten dan beter te spreiden, zodat de piekdagen wat minder druk zijn.

Het oplossen van alle problemen kost Schiphol tussen de 100 en 200 miljoen euro, denkt Sondag. Een deel van die hogere kosten zal blijven en vliegen wat duurder maken. Daarbovenop komen nog claims van de luchtvaartmaatschappijen van honderden miljoenen euro's. Schiphol is daarover met ze in gesprek, zegt Sondag. "Ik vind het wel een beetje zorgelijk als de pijn van het systeem alleen bij ons komt te liggen."

Meer uit Financieel

Minder mensen hebben televisieabonnement vanwege streamen

AMSTERDAM (ANP) - Minder mensen hadden afgelopen jaar een televisieabonnement, meldt het Nationaal Media Onderzoek (NMO). In plaats daarvan hebben ze steeds vaker een abonnement op een of meerdere streamingsdiensten zoals Netflix genomen. Volgens het NMO hebben zij genoeg aan tv kijken via het internet.

13 minuten geleden
ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiƫle sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

1 uur geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

1 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

2 uur geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

2 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

2 uur geleden