Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol verhoogt uurloon beveiligers structureel tegen tekort

Schiphol verhoogt uurloon beveiligers structureel tegen tekort

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt bovenop de eerder dit jaar afgesproken 1,40 euro per uur en geldt vanaf komende maand. "Bij elkaar kunnen de lonen voor beveiligers op Schiphol zo’n 40 procent stijgen", aldus de luchthaven.

Beveiligers gaan er ook wat andere arbeidsvoorwaarden betreft op vooruit. De kwaliteit van de pauzeruimtes gaat omhoog en de roosters worden vanaf 1 januari voorspelbaarder. "We hopen dat dat gaat helpen, maar het is nu dus nog wel even doorbijten", zegt onderhandelaar Erik Maas van vakbond CNV. Vakbond FNV benadrukt dat het om een onderhandelingsresultaat gaat en zijn leden nog moeten instemmen.

Vanwege een tekort aan beveiligers kampt de luchthaven met lange wachttijden. Schiphol kondigde vorige week aan de hele winterperiode van oktober tot en met maart nog aan een limiet voor het aantal vertrekkende reizigers vast te houden om zo lange wachtrijen te voorkomen. Dergelijke maximumaantallen gelden al sinds juli.

Zomertoeslag

"Schiphol is verheugd over deze loonsverhoging die eraan bijdraagt dat het werken op Schiphol voor beveiligers aantrekkelijker wordt. Samen met verbetering van de roosters en rustruimtes is dat belangrijk bij het oplossen van het tekort aan beveiligers op de luchthaven", aldus Schiphol.

Eerder gold een zogeheten zomertoeslag van ruim 5 euro per uur voor beveiligingspersoneel om het werk aantrekkelijker te maken. Toen die begin september wegviel, nam ook de drukte weer toe. Al waren de cijfers voor in- en uitstroom niet heel anders dan gebruikelijk, zei Schiphol-bestuurder Hanne Buis eerder deze week in de Tweede Kamer. FNV legde eerder wel het verband tussen het verdwijnen van de toeslag en grotere drukte op de luchthaven.

Voorzichtig positief

"Vergeleken met de zomertoeslag heeft deze objecttoeslag als voordeel dat het onderdeel wordt van het loon. Hij telt dus ook mee in de toeslagen en geldt ook bij ziekte en verlof", zo reageert CNV’er Maas. Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg is de nieuwe toeslag "een structurele stijging van omgerekend plusminus 20 procent." Hij zegt te hopen dat de toeslag voor meer interesse vanuit beveiligers gaat zorgen. "Maar op andere plekken op de luchthaven blijven nog grote uitdagingen bestaan."

Luchtvaartmaatschappij KLM reageerde onlangs furieus op de nieuwe beperkingen voor de passagiersaantallen, maar is nu voorzichtig positief. "Elke stap die Schiphol neemt om zijn operatie op de luchthaven stabieler te krijgen is een stap in de juiste richting."

Meer uit Financieel

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

5 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

5 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

5 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

6 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

6 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

9 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

9 uur geleden