Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol onderzoekt nieuwe maatregelen tegen geluidshinder

Schiphol onderzoekt nieuwe maatregelen tegen geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) willen extra maatregelen nemen om geluidshinder tegen te gaan. De partijen gaan onder meer onderzoek doen naar nieuwe technieken om vliegtuigen nauwkeurige bochten te laten vliegen en hoe baanonderhoud en werkzaamheden beter gepland kunnen worden.

Ook komen er onderzoeken naar hoe verschillende bestaande startroutes minder overlast voor woongebieden kunnen veroorzaken. De in totaal zestien extra maatregelen worden toegevoegd aan het vorig jaar gepresenteerde meerjarenprogramma, dat geluidshinder moet verminderen en het woon- en leefklimaat rond Schiphol moet verbeteren. Schiphol en LVNL hebben het aangevulde programma vrijdag aangeboden aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

De onderzoeken komen er nadat Schiphol en LVNL aan bewoners, bestuurders van provincies, gemeenten, gemeenteraden en maatschappelijke organisaties hun mening hadden gevraagd over het programma. Er kwamen ongeveer duizend reacties binnen. Met de nieuwe ingrepen willen Schiphol en LVNL laten zien dat ze suggesties uit de omgeving serieus nemen, aldus directeur van Schiphol Dick Benschop.

Hinderbeperkende maatregelen

In 2020 werd al een aantal hinderbeperkende maatregelen uit het programma uitgevoerd. Zo wordt de Polderbaan in de nacht hoger aangevlogen, is er een nieuwe nachtelijke route naar de Zwanenburgbaan en wordt er 'efficiënter geland' bij verminderd zicht waardoor omwonenden minder geluidshinder van vliegverkeer zouden moeten ervaren.

Minister Van Nieuwenhuizen kondigde in 2019 aan dat het aantal vluchten op Schiphol voortaan alleen mag toenemen als de uitstoot en geluidshinder juist eerst afnemen. De sector moet door verduurzaming verdere groei als het ware 'verdienen'. Volgens Benschop staan deze nieuwe besluiten los van de discussie over groei van de luchtvaart en van Schiphol.

Matt Poelmans, bewonersvertegenwoordiger bij Omgevingsraad Schiphol (ORS), noemt de nieuwe plannen "erg teleurstellend". Volgens Poelmans zijn alleen maatregelen meegenomen die de luchthaven geen pijn doen en groei van Schiphol niet in de weg zitten, en is echte hinderbeperking hierdoor niet mogelijk.

De ORS leverde in reactie op het eerste programma een eigen plan aan met daarin tien punten, waaronder minder overstapvluchten, geen vluchten in de nacht en in het weekend pas vliegen vanaf 09.00 uur. "Dat zou pas echt zoden aan de dijk zetten. Maar die plannen neemt Schiphol niet over." De omwonenden willen het aantal vluchten terugbrengen naar 350.000, volgens hen het aantal dat Nederland maximaal nodig heeft.

Meer uit Binnenland

OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

5 minuten geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

20 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

23 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

24 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

2 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen voor mogelijke betrokkenheid bij schietpartijen

VLISSINGEN (ANP) - De politie heeft dinsdagochtend in Vlissingen vier mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij verschillende schietpartijen. Het gaat om mannen van 20, 23, 25 en 28 jaar. Alle vier worden verdacht van bezit van vuurwapens, twee van hen ook van poging moord of doodslag.

3 uur geleden