Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol onderzoekt nieuwe maatregelen tegen geluidshinder

Schiphol onderzoekt nieuwe maatregelen tegen geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) willen extra maatregelen nemen om geluidshinder tegen te gaan. De partijen gaan onder meer onderzoek doen naar nieuwe technieken om vliegtuigen nauwkeurige bochten te laten vliegen en hoe baanonderhoud en werkzaamheden beter gepland kunnen worden.

Ook komen er onderzoeken naar hoe verschillende bestaande startroutes minder overlast voor woongebieden kunnen veroorzaken. De in totaal zestien extra maatregelen worden toegevoegd aan het vorig jaar gepresenteerde meerjarenprogramma, dat geluidshinder moet verminderen en het woon- en leefklimaat rond Schiphol moet verbeteren. Schiphol en LVNL hebben het aangevulde programma vrijdag aangeboden aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

De onderzoeken komen er nadat Schiphol en LVNL aan bewoners, bestuurders van provincies, gemeenten, gemeenteraden en maatschappelijke organisaties hun mening hadden gevraagd over het programma. Er kwamen ongeveer duizend reacties binnen. Met de nieuwe ingrepen willen Schiphol en LVNL laten zien dat ze suggesties uit de omgeving serieus nemen, aldus directeur van Schiphol Dick Benschop.

Hinderbeperkende maatregelen

In 2020 werd al een aantal hinderbeperkende maatregelen uit het programma uitgevoerd. Zo wordt de Polderbaan in de nacht hoger aangevlogen, is er een nieuwe nachtelijke route naar de Zwanenburgbaan en wordt er 'efficiƫnter geland' bij verminderd zicht waardoor omwonenden minder geluidshinder van vliegverkeer zouden moeten ervaren.

Minister Van Nieuwenhuizen kondigde in 2019 aan dat het aantal vluchten op Schiphol voortaan alleen mag toenemen als de uitstoot en geluidshinder juist eerst afnemen. De sector moet door verduurzaming verdere groei als het ware 'verdienen'. Volgens Benschop staan deze nieuwe besluiten los van de discussie over groei van de luchtvaart en van Schiphol.

Matt Poelmans, bewonersvertegenwoordiger bij Omgevingsraad Schiphol (ORS), noemt de nieuwe plannen "erg teleurstellend". Volgens Poelmans zijn alleen maatregelen meegenomen die de luchthaven geen pijn doen en groei van Schiphol niet in de weg zitten, en is echte hinderbeperking hierdoor niet mogelijk.

De ORS leverde in reactie op het eerste programma een eigen plan aan met daarin tien punten, waaronder minder overstapvluchten, geen vluchten in de nacht en in het weekend pas vliegen vanaf 09.00 uur. "Dat zou pas echt zoden aan de dijk zetten. Maar die plannen neemt Schiphol niet over." De omwonenden willen het aantal vluchten terugbrengen naar 350.000, volgens hen het aantal dat Nederland maximaal nodig heeft.

Meer uit Binnenland

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

36 minuten geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

43 minuten geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

5 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

8 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

9 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

9 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

9 uur geleden