Schiphol lijdt tientallen miljoenen verlies door beperkingen
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft door de problemen op de luchthaven afgelopen jaar een fors verlies geleden. De beperkingen door personeelstekorten kostten de overkoepelende Schiphol Group in totaal zo’n 120 miljoen euro, waardoor een verlies van 77 miljoen euro de boeken ingaat. Het aantal reizigers verdubbelde wel, maar zonder de beperkingen was dat nog een stuk hoger uitgevallen.
Schiphol moest door een tekort aan onder meer beveiligers aan luchtvaartmaatschappijen vragen hun aantallen reizigers te verminderen in het drukke zomerseizoen. Na de coronapandemie en de teruggekeerde vraag naar reizen bleek Schiphol de grote drukte niet aan te kunnen. Het kostte Schiphol onder meer geld om maatschappijen en reizigers te compenseren voor de vluchten die niet doorgingen of werden gemist door de drukte op de luchthaven.
De luchthaven boekte wel zo’n 83 procent meer omzet dan een jaar eerder: een kleine 1,5 miljard euro. In 2021 toonde de luchtvaartsector het eerste herstel van de coronacrisis. Toen werd uit de gewone bedrijfsvoering een verlies van 287 miljoen euro geleden. Door enkele meevallers kwam de winst onder de streep wel op 104 miljoen uit. Het verlies uit de gewone bedrijfsvoering was in 2022 28 miljoen euro.
Reizigersplafond
Schiphol spreekt van een "slecht jaar". "De geleverde inzet en het harde werken van iedereen bij Schiphol hebben niet geleid tot de noodzakelijke verbeteringen in het systeem", zegt Ruud Sondag, die op 1 november aan de slag ging als interim-topman als opvolger van de opgestapte Dick Benschop. "Daardoor hebben we niet de service kunnen bieden die we wilden. 2022 zal onze geschiedenisboeken ingaan als een slecht hoofdstuk. Een hoofdstuk dat we niet vergeten en gebruiken om vanaf nu beter te presteren. In 2022 zijn we gestart met het doorvoeren van structurele verbeteringen. Omdat we het beter moeten doen. En ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen."
Hoe het herstel zich dit jaar doorzet, weet Schiphol nog niet goed. "Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van covid, eventuele operationele beperkingen die nodig zijn en - op middellange termijn - de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal vliegtuigbewegingen op Amsterdam Airport Schiphol vanaf november 2024 terug te brengen naar 440.000", meldt de luchthaven. Schiphol wil voor de periode tot en met half mei weer een reizigersplafond instellen om te grote drukte te voorkomen.
De luchthavens van Rotterdam en Eindhoven profiteerden wel van de problemen op Schiphol. Maatschappijen verplaatsten hun vluchten naar kleinere vliegvelden. Beide vliegvelden noteerden ongeveer een verdubbeling van het aantal passagiers vergeleken met een jaar eerder.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Moderna ging donderdag 15 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De biotechnoloog wil zijn onderzoeksbudget met ongeveer 20 procent verlagen om kosten te besparen. Vorige maand verlaagde Moderna al de verkoopverwachtingen voor dit jaar door tegenvallende verkopen van zijn coronavaccin in Europa en de toegenomen concurrentie in de Verenigde Staten. Moderna wil nu zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen in de komende drie jaar verlagen met 1,1 miljard dollar. Ook werd de doelstelling om break-even te draaien opgeschoven van 2026 naar 2028.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De Israëlische militaire operatie in Gaza en de gevolgen daarvan op de Westelijke Jordaanoever hebben gezorgd voor een ongekende schok voor de economie in het bezette Palestijnse gebied, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). De militaire acties van Israël volgden op de grootschalige aanval die de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober vorig jaar uitvoerde op Israël.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Het pad van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het verlagen van de rente ligt niet vast en rentebeslissingen blijven afhankelijk van de beschikbare economische data. Dat heeft president Christine Lagarde gezegd in een toelichting op het besluit van de centrale bank in Frankfurt om voor de tweede keer dit jaar de rente te verlagen.
1 uur geledenBEIJING/BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Chinese minister van Handel komt volgende week naar Brussel voor gesprekken over de hoge invoerheffingen van de Europese Unie voor Chinese elektrische auto's. Minister Wang Wentao zal donderdag praten met Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. China is fel tegenstander van die heffingen en wil dat ze van tafel gaan.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt hebben besloten om de leenkosten met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,50 procent. Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent gaat.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - De topman van Vion, de grootste vleesproducent van Nederland, stapt eind dit jaar op. Vion had de afgelopen jaren last van problemen op de Duitse markt, een belangrijk land voor de vleesverwerker. Daarom werkt Vion aan een nieuwe strategie, waarbij het bedrijf veel activiteiten in Duitsland wil verkopen. Vion rondt de vernieuwing niet af met de huidige topman Ronald Lotgerink, maar onder de nieuwe algemeen directeur, Tjarda Klimp, meldt het bedrijf uit Boxtel. Klimp is nu nog de financieel directeur van het bedrijf.
2 uur geleden