Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek'

Schiphol houdt lippen op elkaar na 'constructief gesprek'

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol-topman Dick Benschop heeft een "constructief gesprek" gehad met ministers Sigrid Kaag van Financiën en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven na de bijeenkomst naar aanleiding van de chaos van de afgelopen weken op de luchthaven. De ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat benadrukken het besloten karakter van het gesprek en willen niets over de inhoud kwijt.

Zonder verder in detail te treden, kwamen er volgens de luchthavenzegsman bij het gesprek "de stand van zaken op Schiphol en de vervolgacties van de luchthaven richting de zomer" aan de orde. De woordvoerder stelt verder dat er sprake is van regelmatig contact tussen Benschop en de bewindslieden. De Staat is een grote aandeelhouder in de luchthaven.

Benschop bood al eerder zijn excuses aan voor de ontstane situatie en toog ook naar de Tweede Kamer om uitleg te geven. De Schiphol-directeur kreeg al de nodige kritiek omdat hij zelf in mei op vakantie was en ook op andere momenten niet aanwezig zou zijn geweest. Benschop bestrijdt dat en zegt altijd van afstand bereikbaar te zijn geweest.

Grote problemen

De afgelopen tijd ontstonden grote problemen op Schiphol door personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en lieten vooral bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging en de bagageafhandeling een deel van het personeel vertrekken. Nu reizigers terugkeren, blijken er te weinig mensen om de passagiers te controleren en hun bagage in de vliegtuigen te laden.

De situatie kwam tijdens de meivakantie voor het eerst aan het licht, daarbij geholpen door een wilde staking van een deel van de bagageafhandelaars. Ook de periode daarna was er nog veel drukte, die veelal werd veroorzaakt door te weinig beveiligers. Dat leidde tot lange rijen en opstootjes bij de beveiliging. Daarnaast werden er, met name door KLM, vluchten geschrapt of verplaatst naar andere luchthavens. KLM liet daarnaast begin deze maand ruim veertig vluchten vanuit Europa leeg terugvliegen vanwege de grote drukte op Schiphol.

Om meer personeel aan te trekken sprak de luchthaven met de vakbonden af dat beveiligers, bagageafhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens de drukke periode. De leden van CNV en FNV hebben dat bereikte akkoord goedgekeurd, melden die vakbonden maandag.

Meer uit Financieel

Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

13 minuten geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die ontwikkeling resulteert naar verwachting in een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

22 minuten geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

31 minuten geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

47 minuten geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

1 uur geleden
Europese autobranche wijt verkoopdaling aan paasvakantie

BRUSSEL (ANP) - De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

1 uur geleden
Heineken sluit Nigeriaanse brouwerijen tijdelijk om valutaverlies

LAGOS (ANP/BLOOMBERG) - Heineken heeft twee van zijn negen brouwerijen in Nigeria tijdelijk gesloten om valutaverliezen door de sterke waardedaling van de Nigeriaanse munt. Met de maatregel wil Nigerian Breweries, bedrijfsonderdeel van de Nederlandse bierbrouwer, de kosten omlaagbrengen en weer winstgevend worden.

1 uur geleden