Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol gooit prognoses voor 2020 in de prullenbak

Schiphol gooit prognoses voor 2020 in de prullenbak

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenbedrijf Schiphol gooit de verwachtingen die het eerder uitsprak voor 2020 in de prullenbak in verband met de coronacrisis. Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich niet, daarvoor is de situatie nu te onzeker.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 medio februari ging Schiphol nog uit van een beperkte passagiersgroei in 2020. De nettowinst, die vorig jaar 355 miljoen euro bedroeg, zou naar verwachting stabiel blijven.

Inmiddels is het vliegverkeer op Schiphol bijna tot stilstand gekomen. Hoe lang dat duurt is nog niet duidelijk. Ook omdat er "geen precedent" is voor de huidige situatie, kan het luchthavenbedrijf niet inschatten welke effecten de crisis zal hebben op de bedrijfsvoering, de resultaten en de financiële positie.

Hervat

Schiphol heeft wel een mogelijk scenario in kaart gebracht waarbij het vliegverkeer pas vanaf juni geleidelijk wordt hervat, en de economie in een recessie raakt. In dat geval zou het aantal passagiers met ruim een kwart afnemen. Schiphol loopt dan zo'n 400 miljoen euro aan omzet mis. Dat komt neer op een kwart van de opbrengsten in 2019.

Om de schade te beperken heeft Schiphol kostenbesparingen doorgevoerd en maakt het bedrijf gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast worden sommige investeringen op de lang baan geschoven. De luchthaven blijft wel open, onder meer voor repatriëringsvluchten, vrachtvervoer en hulpdiensten.

De grote onzekerheid kan ook gevolgen hebben voor het dividend dat Schiphol uitkeert aan zijn aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat de grootste is. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de winstuitkering over 2019 van in totaal 151 miljoen euro in overleg in uitgesteld.

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geëindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

3 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

3 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieën uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

3 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

6 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

7 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

7 uur geleden