Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

Eerder werd al bekend dat met de overname een bedrag van 4,2 miljoen euro is gemoeid, geld dat in MAA wordt geïnvesteerd. De provincie Limburg was tot donderdag enig aandeelhouder, maar de Limburgse Staten besloten eind vorig jaar Schiphol als nieuwe aandeelhouder aan te trekken.

Schiphol ziet in MAA een vliegveld dat flink kan groeien. Vorig jaar werden vanaf MAA ruim 226.000 passagiers vervoerd en ruim 108.000 ton vracht. Met name het aantal passagiers dat gebruikmaakt van MAA zou de komende jaren fors kunnen toenemen, waarbij gebruikgemaakt zou kunnen worden van elektrische vliegtuigen. Innovatie en elektrisch vliegen zijn speerpunten in de overeenkomst.

Vrachtluchthaven

Daarnaast investeert Schiphol in MAA omdat het Limburgse vliegveld de tweede vrachtluchthaven van Nederland is. Schiphol en de provincie Limburg willen die positie behouden en uitbouwen. Het vliegveld biedt ook ruimte aan verschillende onderhoudsbedrijven.

De Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) sprak vrijdag van een "ijzersterke combinatie". "MAA kan profiteren van de kennis, ervaring en netwerken van Schiphol, terwijl Schiphol gebruik kan maken van de ervaringen die MAA gaat opdoen met innovaties zoals elektrisch vliegen."

Reactie Schiphol

"We zijn blij dat we Maastricht Aachen Airport nu officieel mogen verwelkomen bij de Royal Schiphol Group", aldus Robert Carsouw, financieel topman van Schiphol. "Samen verbinden we Nederland met de rest van de wereld en creëren we waarde voor de samenleving en economie. Tegelijkertijd moet dat in balans zijn met de leefomgeving. Daarom zetten we ons, ook in Maastricht, in voor een duurzame luchtvaart met minder impact op het milieu en onze omgeving."

Met deze laatste opmerking doelt de Schipholbaas op voorwaarden die Limburg stelt. Zo moet de hinder van de luchthaven omlaag en de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk worden beperkt.

Meer uit Financieel

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

2 minuten geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

3 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

3 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

3 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

4 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

4 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

4 uur geleden