Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schip van bedrijf dat Suezkanaal blokkeerde loopt vast in VS

Schip van bedrijf dat Suezkanaal blokkeerde loopt vast in VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een jaar nadat een gigantisch containerschip bijna een week lang vastzat in het Suezkanaal en de wereldhandel maandenlang verstoorde, is een ander schip van dezelfde rederij aan de grond gelopen. Dit keer in de buurt van de Amerikaanse hoofdstad Washington.

De onder de vlag van Hongkong varende Ever Forward, eigendom van de in Taiwan gevestigde containerrederij Evergreen Marine Corp, liep zondagavond vast na het verlaten van de haven van Baltimore in de staat Maryland. Het 334 meter lange schip was op weg naar Norfolk, Virginia, toen het vast kwam te zitten in de Chesapeake Bay.

"Het aan de grond lopen van het schip weerhoudt andere schepen er niet van om door te varen naar de haven van Baltimore", aldus de directeur van de Maryland Port Administration. "Er zijn sinds gisteravond pogingen gedaan om het schip te los te krijgen en die zullen vandaag worden voortgezet. De kustwacht houdt de situatie in de gaten."

Onderzoek

Duikers inspecteren het schip op eventuele schade en de rederij werkt mee aan gecoördineerde inspanningen om het schip zo snel mogelijk weer vlot te krijgen. Een onderzoek naar de oorzaak van het vastlopen is opgestart, verklaarde het bedrijf.

Vorig jaar kwam het 400 meter lange Ever Given, een door Evergreen gecharterd schip dat destijds op weg was naar Rotterdam, zes dagen vast te zitten in het Suezkanaal. Het schip en zijn 17.600 containers blokkeerden het kanaal in beide richtingen. Door de blokkade van de belangrijke scheepvaartroute ontstonden er lange files van honderden schepen die niet van de Middellandse Zee naar de Rode Zee of vice versa konden varen. Het vastgelopen schip werd door experts van Boskalis en dochterbedrijf SMIT Salvage vlot getrokken.

Het komt vaker voor dat een schepen vastlopen. Een cruiseschip van Norwegian Cruise Line Holdings is maandagmiddag aan de grond gelopen terwijl het probeerde een haven in de Dominicaanse Republiek te verlaten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf raakte de Norwegian Escape het kanaalbed toen het uit Puerto Plata vertrok. Gasten en bemanning zijn veilig en het schip is niet beschadigd. Het bedrijf werkt aan een oplossing om het schip los te krijgen en klaar te maken voor een veilig vertrek.

Meer uit Financieel

Economisch instituut wijst op haperende arbeidsmarkt Duitsland

BERLIJN (ANP) - Duitse werkgevers nemen minder nieuw personeel aan. Met name de maakindustrie van de grootste economie van de Europese Unie kampt met een afname van de orders. Daarom treffen meer ondernemingen voorbereidingen om met minder werknemers verder te gaan, concludeert het economische onderzoeksinstituut Ifo.

3 minuten geleden
Brand afvalverwerker AVR raakt warmtelevering Eneco en Vattenfall

ROTTERDAM (ANP) - De grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam heeft de levering van warmte aan duizenden woningen geraakt. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco gebruiken normaal gesproken de restwarmte die vrijkomt bij de afvalinstallatie voor hun warmtenetten in de stad, maar door de brand is dat nu gestopt. Ze zijn daarom overgestapt op een noodoplossing, laten woordvoerders van de bedrijven weten.

1 uur geleden
Onderzoek: Philips verzweeg duizenden klachten slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.

1 uur geleden
Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

2 uur geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

3 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

4 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

4 uur geleden