Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schikking Bayer met 2500 steden VS over pcb's op losse schroeven

Schikking Bayer met 2500 steden VS over pcb's op losse schroeven

LEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) - De schikking van het Duitse chemieconcern Bayer met 2500 Amerikaanse steden in een zaak over milieuvervuiling met de chemische stof polychloorbifenyl, ook wel bekend als pcb's, staat op losse schroeven. Een aantal Amerikaanse staten valt over een bepaling waarin staat dat steden worden bestraft wanneer hun thuisstaat een afzonderlijke claim indient tegen Bayer.

Polychloorbifenyl werd officieel in 1979 verboden omdat er een verband werd aangetoond met milieuschade en kanker. Pcb werd decennia gebruikt in onder meer het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk.

De pcb-schikking ter waarde van zo'n 650 miljoen dollar is onderdeel van een plan van Bayer om met 12 miljard dollar alle geschillen op te lossen die het heeft geërfd met de overname van Monsanto twee jaar geleden.

Het leeuwendeel van dat bedrag wordt gebruikt in het proces rond onkruidverdelger Roundup, dat kankerverwekkend zou zijn. Bayer heeft altijd volgehouden dat de chemische stof glyfosaat veilig is voor gebruik in de landbouw. Monsanto bracht glyfosaat in de jaren zeventig op de markt bracht onder de naam Roundup. Het middel is in Nederland nog steeds te koop in onder meer tuincentra.

Meer uit Financieel

FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

38 minuten geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

1 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

2 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

3 uur geleden
Kifid: bank mag rekening niet zonder reden opzeggen

DEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.

3 uur geleden
Zwitsers parlement akkoord met onderzoek einde Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.

3 uur geleden
ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

4 uur geleden