Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Schikking ABN AMRO komt hard aan in bankensector'

'Schikking ABN AMRO komt hard aan in bankensector'

AMSTERDAM (ANP) - De grote schikking die ABN AMRO heeft getroffen vanwege tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen, komt hard aan in de bankensector. "We hebben als sector in de afgelopen jaren vele stappen gezet om misbruik van onze systemen door criminelen te voorkomen maar de tekortkomingen bij ABN AMRO leren dat we er nog niet zijn", zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens het hoofd van de brancheorganisatie is het belangrijk dat individuele banken hun verantwoordelijkheid nemen als er zaken mis zijn gegaan. In zijn ogen neemt topman Robert Swaak van ABN AMRO die verantwoordelijkheid door te erkennen dat de bank er in het verleden onvoldoende in is geslaagd om de belangrijke rol van poortwachter goed uit te voeren. Het komt er volgens Buijink nu op aan om de problemen op te lossen, zoals ook is afgesproken met De Nederlandsche Bank (DNB).

De NVB-voorzitter stelt verder dat de nationale aanpak van witwassen door ministers Wopke Hoekstra en Ferd Grapperhaus belangrijk is voor de banken. "Voor banken is samenwerking met publieke partners in de strijd tegen witwassen essentieel omdat we criminelen alleen op die manier echt pijn kunnen doen." Buijink wijst daarbij ook op de samenwerkingen die banken afgelopen jaren zijn aangegaan met bijvoorbeeld de politie en opsporingsdienst FIOD. Daarnaast hebben banken de afgelopen jaren zelf fors geïnvesteerd in versterking van hun processen om witwassen te voorkomen en daarvoor hebben ze ook vele duizenden mensen in dienst genomen, zo benadrukt hij.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Akerk 3 weken geleden
ach, de verliezen rekenen we wel weer door aan onze klanten

Meer uit Financieel

Fed neemt renteangst weg, Wall Street hard omhoog

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikaanse beleggers lijken donderdag van hun angst voor een snelle rentestijging af te zijn geholpen. Federal Reserve-bestuurder Christopher Waller was de derde centralebankier die de hoge inflatie in de Verenigde Staten als een tijdelijk verschijnsel verklaarde. De hoge prijsstijgingen hebben namelijk deels te maken met schaarste aan bepaalde producten door de herstart van de economie na de coronacrisis.

5 uur geleden
Cryptobeurs Binance onderzocht vanwege witwassen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Cryptobeurs Binance wordt in de Verenigde Staten onderzocht door Justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking.

7 uur geleden
Olielevering via pijplijn VS weer hersteld

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De olieleveringen via een belangrijke pijplijn in de Verenigde Staten zijn weer op het normale niveau. Colonial Pipeline herstartte de oliepijplijn woensdagmiddag Amerikaanse tijd voorzichtig. De lijn, die goed is voor bijna de helft van alle leveringen van olie, diesel en kerosine naar de Amerikaanse oostkust, lag bijna een week stil nadat hackers Colonial met gijzelingssoftware hadden aangevallen.

8 uur geleden
Amazon geeft gevaccineerde sollicitanten een bonus

SEATTLE (ANP/RTR) - Nieuwe personeelsleden van Amazon die gevaccineerd zijn en daar bewijs van overleggen, krijgen een extraatje van 100 dollar. Dat heeft de grootste webwinkel ter wereld bekendgemaakt. De komende tijd wil Amazon 75.000 mensen aannemen in de distributiecentra en als bezorger.

8 uur geleden
Techfondsen zorgen voor kleine minnen op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft het verlies donderdag op Hemelvaartsdag beperkt gehouden na stevige dalingen eerder in de week. Ook aan het begin van de handelsdag stonden de Europese beurzen nog fors lager, maar onder aanvoering van techfondsen als Adyen en ASML ging de AEX naar het groen voordat in de laatste minuten toch weer wat terrein werd prijsgegeven.

9 uur geleden
Tesla-baas Elon Musk zet cryptobedrijven lager op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk heeft niet alleen de koers van de bitcoin flink doen kelderen, cryptobedrijven op Wall Street leverden donderdag ook aan beurswaarde in. De bekende ondernemer noemde het energieverbruik voor het minen van de digitale munt krankzinnig. Ook de mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen is geschrapt.

11 uur geleden
Prada wil diversiteit in mode-industrie verbeteren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Modehuis Prada wil de diversiteit onder zijn personeel en in de mode-industrie in zijn geheel verbeteren. Daarvoor kondigde het bedrijf een reeks aanpassingen aan, waaronder een betaald stageprogramma, beurzen voor de Fashion Institute of Technology en een partnerschap met Dorchester Industries om een driejarig "ontwerplaboratorium" te creëren.

11 uur geleden