
Schiermonnikoog herdenkt 75 jaar vrijheid
SCHIERMONNIKOOG (ANP) - Het is donderdag precies 75 jaar geleden dat het allerlaatste stukje van Nederland werd bevrijd. Dat was het Waddeneiland Schiermonnikoog, dat de 75 jaar vrijheid donderdagmiddag viert in aanwezigheid van defensieminister Ank Bijleveld en ooggetuigen van toen.
Op Schiermonnikoog waren tijdens de Tweede Wereldoorlog zeshonderd Duitse militairen gelegerd. In april 1945 kwamen daar 120 SS'ers en SD'ers bij. Die waren gevlucht uit de stad Groningen toen de Canadese bevrijders daar op de stoep stonden. Deze groep fanatieke nazi's weigerde te capituleren.
Omdat niemand precies wist hoe groot de groep was, duurde het na de bevrijding van de rest van Nederland nog weken voordat er een plan was bedacht om de Duitsers van het eiland te halen. Uiteindelijk zijn de nazi's met een list van het eiland gelokt en gearresteerd. Daarna vertrokken op 11 juni ook de Duitsers die de oorlog op Schiermonnikoog hadden doorgebracht.
De bevrijding van Schiermonnikoog zou groots herdacht worden, maar dat gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. Omroep Friesland zendt donderdagmiddag tussen 15.30 en 16.55 uur een rechtstreeks herdenkingsprogramma uit vanaf het eiland.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en Diemen zijn een dag eerder klaar dan gepland. De snelweg tussen beide knooppunten gaat zondag om 05.00 uur weer open, kondigt Rijkswaterstaat aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."
3 uur geledenARNHEM (ANP) - Nieuw Sociaal Contract (NSC) moet harder opkomen voor haar eigen idealen. Dat zei Nicolien van Vroonhoven zaterdag op het ledencongres in Arnhem waar ook afscheid werd genomen van boegbeeld Pieter Omtzigt. "We zullen wel bepaalde wissels moeten omzetten."
3 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Bij de SGP blijven vrouwen niet welkom in politieke of bestuurlijke functies. Een motie van de afdeling Vlissingen om het beginselreglement te wijzigen om dit mogelijk te maken werd zaterdag op de partijdag in Nieuwegein ruim verworpen. Voor het voorstel stemden 53 leden, tegen waren 299 leden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
23 uur geleden