Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiermonnikoog eerste met uitslag

Schiermonnikoog eerste met uitslag

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.14 uur als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 80,2 procent. 663 inwoners brachten hun stem uit. De partij Ons Belang werd de grootste met 4 zetels. Vier jaar geleden was dat Samen voor Schiermonnikoog, toen had die er ook 4.

Op het Waddeneiland konden mensen kiezen uit drie partijen. De derde partij is Schiermonnikoogs Belang.

De strijd om het als eerste melden van de uitslag gaat al jaren tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. De gemeente Rozendaal heeft er door de komst van een nieuwe wijk echter iets meer bewoners bijgekregen en achtte zich al kansloos in de 'strijd'.

Vlieland

Vlieland kwam vlak na Schiermonnikoog, om 21.23 uur, met de uitslag. Daar kwamen 661 van de 1045 kiesgerechtigden naar de stembus. Lijst Fier behaalde 38,5 procent van de stemmen en krijgt daarmee 3 zetels. Nieuw Liberaal Vlieland, in 2018 de grootste met 4 zetels, behaalde er deze keer 3. Rozendaal kwam om 22.16 uur met de uitslag aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Toen waren de 1067 uitgebrachte stemmen geteld (opkomst 80 procent). Rosendael '74 kreeg de meeste stemmen en behaalde 4 zetels.

Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog ook, net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog spreekt van een hectisch avondje stemmen tellen, dat "altijd spannend" is. "Als ik de uitslag doorgeef aan het ANP, staat iedereen met spanning toe te kijken: zijn we de eerste? En dan begint iedereen te juichen." Van Gent is erg blij met de hoge opkomst op haar eiland: "De politiek leeft hier en staat heel dichtbij de mensen."

Meer uit Politiek

GroenLinks wil Zuid-Hollands Statenlid Fernald royeren na stemrel

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil Statenlid Debora Fernald royeren na de 'stemrel' van vorige week bij de Eerste Kamerverkiezingen. Een woordvoerster laat weten dat het partijbestuur de procedure voor royement van Fernald als lid van GroenLinks in gang heeft gezet. Volgens het bestuur heeft de Rotterdamse in strijd met de statuten gehandeld door de partij "op onredelijke wijze te benadelen".

2 uur geleden
SP wil debat in Tweede Kamer met premier Rutte over VDL Nedcar

HOLTUM (ANP) - De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op die manier wil de partij Nedcar-eigenaar VDL onder druk zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent maandag tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, op steenworp afstand van Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

4 uur geleden
Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

DEN HAAG (ANP) - "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze reageert op de grote treinstoring rond Amsterdam. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

6 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

2 dagen geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

2 dagen geleden