Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiermonnikoog eerste met uitslag

Schiermonnikoog eerste met uitslag

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.14 uur als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 80,2 procent. 663 inwoners brachten hun stem uit. De partij Ons Belang werd de grootste met 4 zetels. Vier jaar geleden was dat Samen voor Schiermonnikoog, toen had die er ook 4.

Op het Waddeneiland konden mensen kiezen uit drie partijen. De derde partij is Schiermonnikoogs Belang.

De strijd om het als eerste melden van de uitslag gaat al jaren tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. De gemeente Rozendaal heeft er door de komst van een nieuwe wijk echter iets meer bewoners bijgekregen en achtte zich al kansloos in de 'strijd'.

Vlieland

Vlieland kwam vlak na Schiermonnikoog, om 21.23 uur, met de uitslag. Daar kwamen 661 van de 1045 kiesgerechtigden naar de stembus. Lijst Fier behaalde 38,5 procent van de stemmen en krijgt daarmee 3 zetels. Nieuw Liberaal Vlieland, in 2018 de grootste met 4 zetels, behaalde er deze keer 3. Rozendaal kwam om 22.16 uur met de uitslag aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Toen waren de 1067 uitgebrachte stemmen geteld (opkomst 80 procent). Rosendael '74 kreeg de meeste stemmen en behaalde 4 zetels.

Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog ook, net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog spreekt van een hectisch avondje stemmen tellen, dat "altijd spannend" is. "Als ik de uitslag doorgeef aan het ANP, staat iedereen met spanning toe te kijken: zijn we de eerste? En dan begint iedereen te juichen." Van Gent is erg blij met de hoge opkomst op haar eiland: "De politiek leeft hier en staat heel dichtbij de mensen."

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

6 minuten geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

2 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

3 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

15 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

18 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

18 uur geleden