Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

HILVERSUM (ANP) - De schermtijd van kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid.

Een op de vijf peuters maakt zelfs meer dan drie uur per dag gebruik van digitale media. Volgens de officiële richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden kinderen tot 2 jaar geen schermtijd moeten hebben, en kinderen tot 5 jaar maximaal een uur per dag.

Daarbij wijst onderzoek van het Netwerk ook uit dat digitaal mediagebruik vaak samengaat met stilzitten, en dat dit toeneemt als kinderen ouder worden. Lector Jeugd & Media Peter Nikken van hogeschool Windesheim vindt de ontwikkelingen zorgelijk. "Overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken", zegt hij.

Merendeel ouders tevreden

Bijna 80 procent van de ouders geeft overigens aan tevreden te zijn over de balans van slapen, bewegen en zitten bij hun kind. Ouders hebben hierin een belangrijke voorbeeldrol, stelt het Netwerk Mediawijsheid, zowel op het gebied van beweging als gebruik van digitale media. Meer dan de helft van de ouders in dit onderzoek zegt zich bewust te zijn van deze rol. Tegelijkertijd vindt bijna de helft van de ouders het moeilijk om het goede voorbeeld te geven. "Dat digitale media onderdeel zijn van het dagelijks leven, daar kunnen we niet meer omheen, maar we kunnen wel kijken naar hoe, wanneer en hoe lang jonge kinderen er gebruik van maken", zegt onderzoeker Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) heeft zorgen over de toegenomen schermtijd. Hij vindt dat het gesprek daarover moet worden aangegaan. Maar dat is niet een taak van het kabinet. Het gesprek moet in de maatschappij plaatsvinden, zegt Van Ooijen. "Het zijn vooral ouders en scholen die daar invloed op hebben." Hij wil het gesprek wel faciliteren.

Meer naar buiten

Het Oogfonds pleit er onder meer voor dat kinderen meer naar buiten gaan. "Kinderen die op jonge leeftijd veel van dichtbij naar een scherm kijken of een boek lezen én weinig buitenspelen, lopen het grootste risico om myopie ofwel bijziendheid te ontwikkelen."

Het fonds beveelt een paar leefregels aan, zoals toepassen van de 20-20-2 regel: wanneer je 20 minuten van dichtbij hebt gekeken, moet je 20 seconden wegkijken. En elke dag moet je elke dag minimaal 2 uur naar buiten. De schermen moeten ook op armlengte van de ogen worden gehouden.

Regelmatig oogonderzoek

Het Oogfonds raadt verder aan regelmatig de ogen te laten controleren: "Je gaat ook naar de tandarts."

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

14 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

16 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

18 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

18 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

20 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

20 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

22 uur geleden