Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schema voor crisisnoodopvang asielzoekers is nog niet bekend

Schema voor crisisnoodopvang asielzoekers is nog niet bekend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet volledig bekend welke regio's over twee weken en daarna aan de beurt zijn om crisisnoodopvang voor asielzoekers te leveren. De plannen moeten volgende week in het Veiligheidsberaad worden afgerond, laat een woordvoerder van het overleg van de 25 regio's weten.

Amsterdam-Amstelland, Groningen, Friesland en Zeeland staan van 1 tot 15 juni paraat. Als het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel te vol is, moeten die vier regio's klaarstaan om asielzoekers over te nemen en een slaapplek te bieden. Friesland en Groningen doen dat in sporthallen in Heerenveen en Leek, Zeeland heeft de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar. Amsterdam-Amstelland heeft nog geen locatie.

Vier andere regio's moeten op 15 juni het stokje overnemen voor de duur van twee weken. Een daarvan is in elk geval Midden- en West-Brabant. Die regio is nu aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn. "Men denkt aan het verdelen van de mensen over de drie districten van Midden- en West-Brabant, dus vijftig vluchtelingen per district. Dit moet snel duidelijk zijn", aldus een woordvoerster. De drie districten van de veiligheidsregio zijn Baronie (Breda en omstreken), Markiezaten (Bergen op Zoom en Roosendaal) en Hart van Brabant (Tilburg en omstreken).

Plekken zoeken

De veiligheidsregio's Brabant-Noord en Utrecht zouden van 29 juni tot en met 12 juli klaar moeten staan. In de tweede helft van juli zouden Hollands Midden, Noord-Holland Noord en mogelijk ook Brabant-Zuidoost aan de beurt moeten komen. Elke regio laat weten nog te zoeken naar plekken waar de asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Andere regio's noemen nog geen datum. Zo zegt Limburg-Noord: "Op dit moment ligt er inderdaad een vraag voor Veiligheidsregio’s om bij toerbeurt crisisnoodopvang te realiseren voor asielzoekers. We buigen ons momenteel over deze uitvraag en bespreken hoe we hieraan invulling kunnen gegeven." De regio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland verwijzen naar het Veiligheidsberaad. Dat doet ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Meer uit Binnenland

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids" bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

1 uur geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

1 uur geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

2 uur geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

8 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

8 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

8 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

8 uur geleden