Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schema voor crisisnoodopvang asielzoekers is nog niet bekend

Schema voor crisisnoodopvang asielzoekers is nog niet bekend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet volledig bekend welke regio's over twee weken en daarna aan de beurt zijn om crisisnoodopvang voor asielzoekers te leveren. De plannen moeten volgende week in het Veiligheidsberaad worden afgerond, laat een woordvoerder van het overleg van de 25 regio's weten.

Amsterdam-Amstelland, Groningen, Friesland en Zeeland staan van 1 tot 15 juni paraat. Als het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel te vol is, moeten die vier regio's klaarstaan om asielzoekers over te nemen en een slaapplek te bieden. Friesland en Groningen doen dat in sporthallen in Heerenveen en Leek, Zeeland heeft de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar. Amsterdam-Amstelland heeft nog geen locatie.

Vier andere regio's moeten op 15 juni het stokje overnemen voor de duur van twee weken. Een daarvan is in elk geval Midden- en West-Brabant. Die regio is nu aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn. "Men denkt aan het verdelen van de mensen over de drie districten van Midden- en West-Brabant, dus vijftig vluchtelingen per district. Dit moet snel duidelijk zijn", aldus een woordvoerster. De drie districten van de veiligheidsregio zijn Baronie (Breda en omstreken), Markiezaten (Bergen op Zoom en Roosendaal) en Hart van Brabant (Tilburg en omstreken).

Plekken zoeken

De veiligheidsregio's Brabant-Noord en Utrecht zouden van 29 juni tot en met 12 juli klaar moeten staan. In de tweede helft van juli zouden Hollands Midden, Noord-Holland Noord en mogelijk ook Brabant-Zuidoost aan de beurt moeten komen. Elke regio laat weten nog te zoeken naar plekken waar de asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Andere regio's noemen nog geen datum. Zo zegt Limburg-Noord: "Op dit moment ligt er inderdaad een vraag voor Veiligheidsregio’s om bij toerbeurt crisisnoodopvang te realiseren voor asielzoekers. We buigen ons momenteel over deze uitvraag en bespreken hoe we hieraan invulling kunnen gegeven." De regio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland verwijzen naar het Veiligheidsberaad. Dat doet ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

4 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

5 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

6 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

6 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

8 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

9 uur geleden