Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schelpdesk helpt schelpentellers op 17 stranden

Schelpdesk helpt schelpentellers op 17 stranden

BENNEBROEK (ANP) - Op zeventien stranden langs de Nederlandse kust is zaterdag een schelpdesk te vinden. Daar helpen deskundigen schelpenrapers om de gevonden soorten op naam te brengen. Het is zaterdag Schelpenteldag langs de Nederlandse en de Vlaamse kust. Ook in Noord-Frankrijk wordt geteld.

Het is de bedoeling dat iedere deelnemer honderd schelpen opraapt en op een telkaart invult welke soorten zijn gevonden. Op de telkaart staan voorbeelden van de schelpen die langs de Noordzeekust het meest voorkomen. Schelpen vertellen volgens de experts veel over het leven in zee. Wetenschappers gebruikers de gegevens van de schelpentellers om bijvoorbeeld vast te stellen of windmolenparken invloed hebben op het zeeleven en om te onderzoeken wat klimaatverandering doet.

Nederland doet sinds 2022 mee aan de schelpenteldag, die al eerder in België werd georganiseerd. Het is een populair uitje, aldus de organiserende instituten en Naturalis Biodiversity Centre uit Leiden. Vorig jaar werden bijna 35.000 schelpen op naam gebracht, terwijl het toen slecht weer was. Toen werden de strandschelp, de kokkel en de zwaardschede het meest gevonden.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

39 minuten geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

49 minuten geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

3 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

9 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

16 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

18 uur geleden