Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scheidsrechter Makkelie wil na halve finale EK nu hoofdrol op WK

Scheidsrechter Makkelie wil na halve finale EK nu hoofdrol op WK

DOHA (ANP) - De temperatuur in Doha tikt al bijna de 30 graden aan als scheidsrechter Danny Makkelie vrijdagochtend het Suheim bin Hamad Stadium komt binnenlopen. De 39-jarige Nederlandse scheidsrechter is ter voorbereiding op het komende WK al tien dagen in Qatar en samen met zijn 35 collega's werkt hij de laatste training af. "Dit is het moment van de waarheid. We willen ons nu laten zien op het grootste toneel", vertelt hij.

Makkelie begint aan zijn derde eindronde. Vier jaar geleden, bij het WK in Rusland, was de op Curaçao geboren scheidsrechter nog actief als VAR. Vorig jaar debuteerde hij bij het EK als scheidsrechter en speelde daar direct een belangrijke rol. Makkelie had de leiding bij de halve finale tussen Engeland en Denemarken.

In dat opzicht was het niet heel verbazingwekkend dat de Nederlander ook werd uitverkozen voor het WK. "Maar het is toch wel een bijzonder moment. Net als voor de spelers van het Nederlands elftal als ze horen dat ze zijn geselecteerd. Dan gaat de champagnefles wel even los", zegt Makkelie.

Björn Kuipers

De scheidsrechter heeft deze dagen geregeld contact met Björn Kuipers. Zijn 49-jarige landgenoot floot vorig jaar de finale van het EK en maakte kort daarna bekend te stoppen. Kuipers twijfelde daar wel enige tijd over. Hij vertelde dat bij zijn besluitvorming meespeelde dat hij talentvolle scheidsrechters als Makkelie niet in de weg wilde staan.

"Ik vond het mooi dat Björn dat zei, zeker", aldus Makkelie. "Aan de andere kant zijn op dit WK ook twee Engelsen aanwezig. Dus we hadden ook wel met twee Nederlanders kunnen fluiten."

Adviezen

Kuipers en Makkelie spraken elkaar donderdag nog. "Dan vraagt hij hoe het me gaat en of ik lekker in mijn vel zit. Aan de andere kant is hij voor mij een goede coach en ervaringsdeskundige. Ik vraag hem om mij nog bepaalde dingen mee te geven. En als ik met een dilemma zit, kan hij zeggen hoe hij daar mee omging."

Het is voor Makkelie niet per se een doel Kuipers voorbij te streven. "Ik wil altijd een verbeterde versie van mezelf creëren en altijd dingen beter doen dan in een vorige wedstrijd. Zoals dat voor elke sportman en sportvrouw geldt. Je kunt niet hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten. We zijn nu op mondiaal niveau. Het niveau van de scheidsrechters is zo hoog, het gaat echt om de details. Dan moet je je daarin proberen te onderscheiden. Dat doe je op het veld."

Meer uit Voetbal

Joselu schiet Real in slotfase met twee treffers naar CL-finale

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft zich in een spectaculaire slotfase van de thuiswedstrijd tegen Bayern München alsnog naar de finale van de Champions League geknokt. De ingevallen Joselu was de gevierde man bij de kampioen van Spanje. De spits maakte in de 88e minuut gelijk en trof in blessuretijd opnieuw doel (2-1). Het eerste duel tussen beide Europese giganten leverde vorige week geen winnaar op (2-2).

1 uur geleden
Noodlijdend Vitesse is benaderd door verschillende partijen

ARNHEM (ANP) - Vitesse is in een poging de club te redden in gesprek met een investeringsmaatschappij uit Bahrein die banden zou hebben met fondsen uit de Verenigde Staten. Dat meldt De Gelderlander op basis van bronnen bij de noodlijdende club uit Arnhem.

3 uur geleden
Fiorentina houdt Club Brugge uit finale van Conference League

BRUGGE (ANP) - Fiorentina heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League bereikt. De club uit Florence speelde 1-1 bij Club Brugge en dat was genoeg na de 3-2-zege in Italië vorige week.

4 uur geleden
Bayern München start met De Ligt en Mazraoui tegen Real Madrid

MADRID (ANP) - Matthijs de Ligt begint met Bayern München aan de uitwedstrijd tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. De verdediger is op tijd hersteld van een knieblessure om aan de aftrap te staan in Estadio Santiago Bernabéu.

4 uur geleden
Nederlands elftal start Nations League in Eindhoven

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal begint de vierde editie van de Nations League op zaterdag 7 september tegen Bosnië en Herzegovina in Eindhoven. Het Philips Stadion kreeg bij de vorige groepsfase van het landentoernooi, die Nederland afsloot als groepswinnaar, geen wedstrijd toegewezen.

12 uur geleden
Dortmund verwacht hogere winst na halen finale Champions League

DORTMUND (ANP/BLOOMBERG) - De beursgenoteerde voetbalclub Borussia Dortmund heeft zijn winstverwachting verhoogd na het bereiken van de finale van de Champions League. De Duitsers versloegen Paris Saint Germain woensdagavond in Parijs met 1-0, na de eerdere zege op eigen veld (1-0). Dortmund stond in 2013 voor het laatst in de finale van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs.

12 uur geleden
Doelman Barkas langer bij FC Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Griekse keeper Vasilis Barkas staat ook volgend seizoen onder de lat bij FC Utrecht. De club uit de Domstad heeft de optie in zijn aflopende contract gelicht. De 29-jarige doelman is bezig aan zijn tweede seizoen bij de huidige nummer 7 van de Eredivisie.

13 uur geleden