Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De vertrekkende topman van Unilever in India verwacht dat zijn land "onvermijdelijk" de grootste markt qua omzet zal worden voor het Britse levensmiddelenconcern. En dat zal volgens hem mogelijk al voor het komende decennium kunnen gebeuren. De baas van Hindustan Unilever, Sanjiv Mehta, waarschuwde zijn opvolger wel dat hij het hoofd zal moeten bieden aan een steeds heviger wordende concurrentie in het land.

"Internationale bedrijven richten hun pijlen op India, terwijl grote lokale bedrijven ook ambities hebben om hun marktaandeel uit te breiden", zei de 62-jarige Mehta in een interview met persbureau Bloomberg. Kleinere bedrijven en start-ups die zich richten op nichesegmenten vormen volgens hem ook een bedreiging voor het concern achter Dove-zeep en Magnum-ijs.

Mehta draagt later deze maand het roer over aan mede-Unilever-veteraan Rohit Jawa, in een tijd van intense investeringsinteresse in India. Lokale miljardairs als Ambani en Adani, en grote conglomeraten zoals Tata Group, breiden hun reikwijdte ook uit naar huishoudelijke artikelen om te profiteren van de enorme bevolkingsomvang van India, die waarschijnlijk al groter is dan die van China. De gigantische Indiase markt lokt ook grote internationale bedrijven zoals Amazon en Apple.

Vooruitgang

India boekt ook vooruitgang in zijn streven om de dominantie van China op het gebied van productie, met name van chips en elektronica, aan te vechten. Zo wil het land meer bedrijven aantrekken die hun toeleveringsketens willen diversifiƫren en minder afhankelijk willen zijn van China.

"De concurrentie, we moeten absoluut duidelijk zijn, zal blijven toenemen", verklaarde Mehta. "Er zullen maar weinig multinationals zijn die India niet bovenaan hebben staan in hun strategische plannen. Elk groot bedrijf zal zijn omzet in het land graag willen verdubbelen."

Ondanks de positieve vooruitzichten voor India staat Unilever ook voor uitdagingen op korte termijn. Zo heeft de aanhoudend hoge inflatie geleid tot een eenzijdig herstel na de coronapandemie. De meer welvarende stedelijke markten doen het daarbij veel beter dan de plattelandsgebieden, waar ongeveer 70 procent van de bevolking woont. "De prijzen moeten dalen om de consumptie aan te jagen", aldus Mehta "Er zijn altijd inkomensverschillen geweest in India. Dat is een van de uitdagingen waar het land voor staat. Het draait niet alleen om economische groei, maar ook om hoe we een meer inclusieve groei kunnen krijgen."

Meer uit Financieel

Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

13 minuten geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

14 minuten geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

31 minuten geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

42 minuten geleden
Bloomberg: Duitsland bezig importheffing Chinese auto's te stoppen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering probeert te voorkomen dat de hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's van kracht worden, of op zijn minst af te zwakken als een volledige stop niet mogelijk is. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

56 minuten geleden
Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

1 uur geleden
CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

2 uur geleden