Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scheepvaart in Bosporus hervat na vondst oude zeemijn

Scheepvaart in Bosporus hervat na vondst oude zeemijn

ANKARA (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - De scheepvaart in de Bosporus, een Turkse zeestraat tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee, is zaterdag bijna vier uur opgeschort geweest vanwege de vondst van een oude zeemijn. De zeestraat was om 15.15 uur lokale tijd weer toegankelijk.

Het Turkse ministerie van Defensie maakte in de ochtend bekend dat een commercieel schip een object had gedetecteerd dat leek op een mijn. Er werd ook gezegd dat speciale teams die kant op waren gestuurd om het gebied af te zetten en het object veilig te stellen.

Een duikteam heeft de oude zeemijn die in de Bosporus dreef "uitgeschakeld", zo heeft de Turkse defensieminister volgens het Turkse persbureau Anadolu gezegd. Meerdere schepen, waaronder olietankers en vrachtschepen, aan beide kanten van de zeestraat moesten daarop wachten. Jaarlijks varen gemiddeld meer dan 40.000 schepen door de Bosporus.

De vondst kwam kort na een waarschuwing uit Rusland. De Russische inlichtingendienst zei afgelopen week dat honderden Oekraïense mijnen in de Zwarte Zee waren gedreven. Die zouden met kabels vast hebben gezeten bij Oekraïense havens, maar door slecht weer los zijn gekomen. De autoriteiten in Oekraïne ontkenden en zeiden geen informatie te hebben over mijnen die richting zee drijven.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

14 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

6 uur geleden