Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schakers krijgen ongelijk en moeten coronatoegangsbewijs tonen

Schakers krijgen ongelijk en moeten coronatoegangsbewijs tonen

HAARLEM (ANP) - De zes Nederlandse topschakers die een kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen zijn door de voorzieningenrechter in het ongelijk gesteld. Ze moeten daarom een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Het toernooi in Hoogeveen begint vrijdag. Regerend kampioen Lucas van Foreest behoorde tot de eisers.

De gemeente Hoogeveen heeft het NK schaken voor mannen en vrouwen als 'evenement' aangemerkt. Daardoor hebben alle deelnemers een geldige QR-code nodig en kan de verplichting ontstaan om zich dagelijks te laten testen op het coronavirus. Volgens het zestal is dat niet noodzakelijk en bovendien vinden de schakers dat de verplichting ten koste gaat van hun prestaties.

"De voorzieningenrechter oordeelt dat het schaaktoernooi van dusdanig hoog niveau is dat het hier niet om een amateursporttoernooi gaat. De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs. Een gemeente is bij uitstek gehouden deze regelgeving na te leven. Zij is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving", staat in een schriftelijke verklaring.

Al lang in voorbereiding

"De voorzieningenrechter is verder van oordeel dat de schaakbond het toernooi, dat al lang in voorbereiding is, niet op het laatste moment ergens anders hoeft te organiseren. Van de bond kan niet worden verlangd dat ze de belangen van een handvol schakers stelt boven de belangen van de schaakbond en de andere deelnemers."

De KNSB heeft de schakers begin augustus uitgenodigd voor deelname aan het Nederlands kampioenschap, dat zal plaatsvinden van vrijdag tot zaterdag 23 oktober op een etage in het gemeentehuis van Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen heeft besloten om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen voor de 32 deelnemers van het schaaktoernooi.

Geen andere speellocatie

Een andere speellocatie voor het toernooi werd geopperd als een mogelijkheid om de coronapas te laten vervallen, maar de schaakbond zag dat niet meer gebeuren. "Het is een NK, daar komt organisatorisch veel bij kijken", zei advocaat Lex de Jager.

De andere vijf schakers die het kort geding hadden aangespannen zijn oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest.

Meer uit Sport

Polman en Wester in handbalploeg voor EK-kwalificatie

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ondanks een recente knieoperatie opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands vrouwenhandbalteam voor de komende wedstrijden in de EK-kwalificatie tegen Portugal (12 oktober) en Finland (14 oktober). Bondscoach Per Johansson heeft ook een plek in de negentienkoppige ploeg ingeruimd voor keepster Tess Wester, die helemaal terug is na haar bevalling.

2 uur geleden
Verstappen heeft nog maar 3 punten nodig voor de wereldtitel

SUZUKA (ANP) - Max Verstappen heeft nog maar 3 punten nodig om zijn derde wereldtitel in de Formule 1 te bemachtigen. Dat kan over twee weken al in het eerstvolgende raceweekeinde, de Grote Prijs van Qatar. De zesde plaats in de sprintrace op zaterdag volstaat dan om zich al tot wereldkampioen te kronen.

6 uur geleden
Tennisster Rus levert vier plaatsen in op wereldranglijst

LONDEN (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft vier plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst. De beste Nederlandse op de ranking zakte naar de 51e plek. De 32-jarige Rus verloor afgelopen week in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Guadalajara.

6 uur geleden
Triatlete Klamer voldoet met vijfde plek op WK aan olympische limiet

PONTEVEDRA (ANP) - Triatlete Rachel Klamer is vijfde geworden bij de WK in het Spaanse Pontevedra. Met die klassering voldoet Klamer, die twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Tokio als vierde eindigde, aan de olympische kwalificatie-eis. Maya Kingma eindigde als 29e.

22 uur geleden
Franse wielrenner Laporte wint in Drenthe Europese titel

WIJSTER (ANP) - Wielrenner Christophe Laporte heeft in Drenthe de Europese titel gewonnen. De 30-jarige Fransman was na 199,8 kilometer de beste op de Col du VAM. Hij bleef na een aanvankelijke solo in de sprint bergop de Belg Wout van Aert en de Nederlander Olav Kooij, twee ploeggenoten van de Franse renner bij Jumbo-Visma, nipt voor.

1 dag geleden
Shorttrackers Velzeboer en Van 't Wout prolongeren NK-titel

LEEUWARDEN (ANP) - Xandra Velzeboer heeft de 1000 meter gewonnen bij de NK Shorttrack in Leeuwarden. Het is haar tweede titel dit weekend, nadat ze zaterdag ook al de sterkste was op de 1500 meter. Op de 500 meter werd ze tweede.

1 dag geleden
Hamilton noemt komende zes maanden cruciaal voor Mercedes

SUZUKA (ANP) - Formule 1-coureur Lewis Hamilton verwacht dat zijn ploeg Mercedes de komende zes maanden voor de grootste uitdaging in de Formule 1 komt te staan. Hamilton, die zondag in de Grote Prijs van Japan als vijfde eindigde, zei dat er grote veranderingen zullen moeten komen om met Mercedes weer mee te kunnen draaien in de top.

1 dag geleden