
'Schaf energiebelasting af'
AMSTERDAM (ANP) - Nederland zou de energiebelasting moeten afschaffen. Dat betoogt de nieuwbakken topman van Vattenfall Nederland, Martijn Hagens, in Het Financieele Dagblad. Volgens hem ondermijnen stijgende energieprijzen het draagvlak voor de overgang naar duurzame energie. "Consumenten zien vooral hoe hun rekening steeds hoger is geworden", aldus Hagens.
Hij begrijpt de zorgen en twijfels die veel mensen hebben over de ingezette omslag naar meer energie uit zon en wind. Hagens wijst er onder meer op dat belastingen de grootste kostenpost zijn op de energierekening. "Die belasting is ooit ingevoerd om energie duurder te maken en mensen zo te stimuleren energie te besparen. De opbrengsten worden echter niet gebruikt voor de energietransitie, maar vloeien naar de algemene middelen", zegt Hagens.
Hij stelt dat de Opslag Duurzame Energie (ODE), een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald, wel z'n werk doet voor de energietransitie. Die opbrengsten worden onder meer gebruikt om de bouw van bijvoorbeeld wind- en zonneparken te betalen. "Maar die energiebelasting doet dat niet", aldus Hagens. "Bovendien heft de overheid over die te betalen energiebelasting ook nog eens btw. Helpt de overheid zo de consument, of wordt hiermee de staatskas gespekt? Schaf die belasting dan af."
Europese wetgeving
De ministers van Financiën vroegen de Europese Commissie onlangs nog de Europese wetgeving over energiebelasting aan de huidige tijd aan te passen. De richtlijn uit 2003 houdt geen rekening met de nieuwe EU-klimaatdoelen, moderne technologieën en bio- en andere alternatieve brandstoffen. Hagens wijst erop dat afschaffing niet zo simpel is. Europese regels schrijven volgens hem voor dat elk land een vorm van energiebelasting moet heffen. In zijn ogen zou dat de ODE moeten zijn.
"Bouw dus de energiebelasting verstandig af om de stijgende ODE en netkosten te compenseren", aldus Hagens. "Gebruik de resterende inkomsten om de energietransitie thuis te stimuleren. Bijvoorbeeld met subsidies voor warmtepompen, HR++ glas of een aansluiting op een duurzaam warmtenet."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV gaat in op de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao bij de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
23 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag flink omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De Israëlische aanvallen op militaire en nucleaire doelen in Iran voeden de angst voor een breder conflict in de regio. De Verenigde Staten waren volgens de minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio niet betrokken bij de aanvallen, maar waren wel vooraf op de hoogte gebracht door Israël.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Olaf Sleijpen is vanaf 1 juli de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. Dat meldt DNB op de website. De huidige hoofdeconoom bij DNB volgt Klaas Knot op, die de functie sinds 2011 bekleedde.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG) - Israël heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke sluiting van het grootste gasveld van het land, maakte het Israëlische ministerie van Energie bekend. De sluiting van het aardgasveld Leviathan is een veiligheidsmaatregel in de nasleep van de Israëlische aanval op Iran. Dat laatste land kondigde vergeldingsmaatregelen aan.
4 uur geledenTILBURG (ANP) - Vakbonden VVMC en FNV zijn niet onder de indruk van de toenaderingspoging van NS om meer stakingen te voorkomen. De bonden willen niet alleen hogere lonen, maar ook betere afspraken over arbeidsomstandigheden. Ze overleggen nog intern of ze doorgaan met staken of genoeg aanleiding zien om de onderhandelingen met NS te hervatten.
4 uur geleden