
'Schaf energiebelasting af'
AMSTERDAM (ANP) - Nederland zou de energiebelasting moeten afschaffen. Dat betoogt de nieuwbakken topman van Vattenfall Nederland, Martijn Hagens, in Het Financieele Dagblad. Volgens hem ondermijnen stijgende energieprijzen het draagvlak voor de overgang naar duurzame energie. "Consumenten zien vooral hoe hun rekening steeds hoger is geworden", aldus Hagens.
Hij begrijpt de zorgen en twijfels die veel mensen hebben over de ingezette omslag naar meer energie uit zon en wind. Hagens wijst er onder meer op dat belastingen de grootste kostenpost zijn op de energierekening. "Die belasting is ooit ingevoerd om energie duurder te maken en mensen zo te stimuleren energie te besparen. De opbrengsten worden echter niet gebruikt voor de energietransitie, maar vloeien naar de algemene middelen", zegt Hagens.
Hij stelt dat de Opslag Duurzame Energie (ODE), een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald, wel z'n werk doet voor de energietransitie. Die opbrengsten worden onder meer gebruikt om de bouw van bijvoorbeeld wind- en zonneparken te betalen. "Maar die energiebelasting doet dat niet", aldus Hagens. "Bovendien heft de overheid over die te betalen energiebelasting ook nog eens btw. Helpt de overheid zo de consument, of wordt hiermee de staatskas gespekt? Schaf die belasting dan af."
Europese wetgeving
De ministers van Financiën vroegen de Europese Commissie onlangs nog de Europese wetgeving over energiebelasting aan de huidige tijd aan te passen. De richtlijn uit 2003 houdt geen rekening met de nieuwe EU-klimaatdoelen, moderne technologieën en bio- en andere alternatieve brandstoffen. Hagens wijst erop dat afschaffing niet zo simpel is. Europese regels schrijven volgens hem voor dat elk land een vorm van energiebelasting moet heffen. In zijn ogen zou dat de ODE moeten zijn.
"Bouw dus de energiebelasting verstandig af om de stijgende ODE en netkosten te compenseren", aldus Hagens. "Gebruik de resterende inkomsten om de energietransitie thuis te stimuleren. Bijvoorbeeld met subsidies voor warmtepompen, HR++ glas of een aansluiting op een duurzaam warmtenet."
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
4 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden