Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaduwregering Myanmar roept op tot naleving ASEAN-afspraken

Schaduwregering Myanmar roept op tot naleving ASEAN-afspraken

JAKARTA (ANP) - De parallele "regering van nationale eenheid" in Myanmar zegt de oproep van de ASEAN-landen tot herstel van de democratie en een einde aan het geweld te verwelkomen.

De onlangs gevormde schaduwregering, die niet was uitgenodigd bij het topoverleg van de ASEAN-landen in Jakarta, dringt er bij de Aziatische landen op aan toe te zien op naleving van de afspraken. In een verklaring van de schaduwregering, bestaande uit overgebleven leden van Aung San Suu Kyi's afgezette kabinet, leden van minderheidsgroepen in Myanmar en andere democratisch gezinde groeperingen, wordt de ASEAN-landen gevraagd om "stevige actie".

De leiders van de Zuidoost-Aziatische landen riepen zaterdag de juntaleider in Myanmar, generaal Min Aung Hlaing, op de democratie te herstellen en te stoppen met het geweld tegen zijn burgers. De top van de ASEAN-landen stond in het teken van de crisis die bijna drie maanden geleden in Myanmar ontstond door de staatsgreep van het leger.

Geweld

De Indonesische president zei na het overleg in eigen land dat de situatie in Myanmar onaanvaardbaar is en niet langer mag voortduren. "Het geweld moet worden gestopt en de democratie, stabiliteit en vrede in Myanmar moeten onmiddellijk worden hersteld", aldus Joko Widodo.

De top werd ondanks het coronavirus in Jakarta gehouden om de ernstige zorgen en de vastberadenheid van de ASEAN-landen te tonen, aldus Indonesië. Juntaleider Min Aung Hlaing maakte hiervoor zijn eerste reis naar het buitenland sinds het leger op 1 februari de macht greep. Hij was als leider van de militaire regering uitgenodigd.

Dialoog

Naast kritiek op de staatsgreep, die werd gepleegd vanwege vermeende verkiezingsfraude door de regeringspartij van Aung San Suu Kyi, heerst er ook veel onvrede over de manier waarop de militaire regering reageert op protesten. Bij de betogingen voor herstel van democratie zijn zeker 745 doden gevallen. Er zijn naar schatting een kwart miljoen mensen ontheemd geraakt.

De leiders eisten drie toezeggingen van de juntaleider. Naast het stoppen van het geweld en een inclusieve dialoog tussen alle belanghebbenden, pleiten de landen voor toegang tot humanitaire hulp. Volgens Lee Hsien Loong, de premier van Singapore, had Min Aung Hlaing hen "gehoord".

De Maleisische premier Muhyiddin Yassin stelt dat "een zinvolle, inclusieve politieke dialoog" alleen kan plaatsvinden met de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de meer dan 3000 politieke gevangenen in Myanmar. Onder hen zijn ook veel politici. De belangrijkste politici, onder wie Aung San Suu Kyi, worden op geheime locaties vastgehouden.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

5 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

6 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

7 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

9 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

10 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

10 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

12 uur geleden