Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaduwregering Myanmar gaat aanhangers beschermen

Schaduwregering Myanmar gaat aanhangers beschermen

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De schaduwregering in Myanmar zegt zijn eigen aanhangers te gaan beschermen tegen het geweld van de junta. De tegenstanders van de coupplegers hebben een "volksverdedigingsmacht" opgericht.

De zogeheten Nationale Eenheidsregering bestaat uit gevluchte parlementariërs en andere tegenstanders van het leger. Zij melden in een verklaring dat de nieuwe veiligheidsdienst de voorloper is van een nog op te richten Federaal Eenheidsleger.

Sinds de staatsgreep op 1 februari is het zeer onrustig in Myanmar. Een lokale mensenrechtenorganisatie meldt dat de veiligheidsdiensten meer dan 750 mensen hebben gedood en meer dan 4700 arrestaties hebben verricht.

Hervormingen

De schaduwregering zegt ook de verantwoordelijkheid te dragen om "effectieve hervormingen door te voeren in de veiligheidssector om een ​​einde te maken aan de zeventig jaar durende burgeroorlog".

Het leger greep de macht in Myanmar, nadat het de regeringspartij van Aung San Suu Kyi had beschuldigd van fraude bij de verkiezingen van eind 2020. Het waren de tweede democratische verkiezingen in decennia. Aung San Suu Kyi's partij behaalde ten koste van het leger een grotere verkiezingswinst dan bij de stembusgang daarvoor.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die onderweg zijn naar Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

29 minuten geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

58 minuten geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

1 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

2 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

3 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

3 uur geleden