Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schadevergoeding voor weduwe van gepeste Amsterdamse brandweerman

Schadevergoeding voor weduwe van gepeste Amsterdamse brandweerman

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse brandweer heeft de weduwe van een brandweerman die in 2019 zelfmoord pleegde een schadevergoeding betaald. Een woordvoerster van het korps bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De leiding erkent dat pesterijen een rol hebben gespeeld bij de suïcide.

De brandweerman stak op 3 december 2019 een collega in de rug met een schaar en beroofde zich vervolgens van het leven bij Kazerne Hendrik, in het centrum van de stad. Zijn weduwe stelde de brandweer aansprakelijk, omdat haar man slachtoffer was geweest van pesten.

Burgemeester Femke Halsema meldde eerder dat onderzoek van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum heeft aangetoond dat meerdere factoren een rol hebben gespeeld in de aanloop naar en de uiteindelijke suïcide van de brandweerman. Ze schrijft donderdag in een verklaring namens de veiligheidsregio dat gesprekken met de weduwe hebben geleid tot verbinding. Het management is volgens haar tot het inzicht gekomen "dat er er binnen de organisatie een sfeer bestond die het mogelijk maakte dat er gepest werd, het pesten door de verantwoordelijken niet werd gemeld aan de korpsleiding en het pesten een rol heeft gespeeld bij de suïcide".

Programma opgezet

De burgemeester schrijft dat inmiddels belangrijke stappen zijn gezet dit in de toekomst te voorkomen. Zo is er een programma opgezet waarin bij nieuwe brandweerprofessionals tot aan het einde van de carrière continu aandacht is voor mentale veerkracht.

Op de website van de brandweer Amsterdam-Amstelland staat verder: "Pesten wordt niet getolereerd. We hebben de medewerkers opgeroepen dit te melden als ze hiermee te maken krijgen."

De Amsterdamse brandweer kwam eerder in opspraak vanwege signalen over onrust, een verziekte sfeer en een angstcultuur.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

1 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

5 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

6 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

7 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

8 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

8 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

8 uur geleden