
Schadevergoeding voor weduwe van gepeste Amsterdamse brandweerman
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse brandweer heeft de weduwe van een brandweerman die in 2019 zelfmoord pleegde een schadevergoeding betaald. Een woordvoerster van het korps bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De leiding erkent dat pesterijen een rol hebben gespeeld bij de suïcide.
De brandweerman stak op 3 december 2019 een collega in de rug met een schaar en beroofde zich vervolgens van het leven bij Kazerne Hendrik, in het centrum van de stad. Zijn weduwe stelde de brandweer aansprakelijk, omdat haar man slachtoffer was geweest van pesten.
Burgemeester Femke Halsema meldde eerder dat onderzoek van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum heeft aangetoond dat meerdere factoren een rol hebben gespeeld in de aanloop naar en de uiteindelijke suïcide van de brandweerman. Ze schrijft donderdag in een verklaring namens de veiligheidsregio dat gesprekken met de weduwe hebben geleid tot verbinding. Het management is volgens haar tot het inzicht gekomen "dat er er binnen de organisatie een sfeer bestond die het mogelijk maakte dat er gepest werd, het pesten door de verantwoordelijken niet werd gemeld aan de korpsleiding en het pesten een rol heeft gespeeld bij de suïcide".
Programma opgezet
De burgemeester schrijft dat inmiddels belangrijke stappen zijn gezet dit in de toekomst te voorkomen. Zo is er een programma opgezet waarin bij nieuwe brandweerprofessionals tot aan het einde van de carrière continu aandacht is voor mentale veerkracht.
Op de website van de brandweer Amsterdam-Amstelland staat verder: "Pesten wordt niet getolereerd. We hebben de medewerkers opgeroepen dit te melden als ze hiermee te maken krijgen."
De Amsterdamse brandweer kwam eerder in opspraak vanwege signalen over onrust, een verziekte sfeer en een angstcultuur.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
11 uur geleden