Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schadevergoeding voor slachtoffers Japanse bezetting afgewezen

Schadevergoeding voor slachtoffers Japanse bezetting afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De Stichting Japanse Ereschulden, een belangenorganisatie van slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië, heeft geen recht op een vergoeding van de Nederlandse staat voor oorlogsschade. De rechtbank in Den Haag deed woensdag uitspraak in de zaak en wees de geëiste compensatie af, onder meer omdat de vorderingen zijn verjaard.

De slachtoffers wilden een vergoeding voor de schade die zij hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië. Het gaat naast de stichting om vijftien Nederlanders die een schadevergoeding van de Staat eisten. Onder de eisers zijn zowel mensen die zelf slachtoffer zijn geweest als familieleden van slachtoffers.

Tijdens de bezetting werden zowel burgers als krijgsgevangenen in Japanse concentratiekampen opgesloten. Hier werden mensen uitgehongerd, ingezet als dwangarbeiders en gemarteld. Ook vonden er executies plaats. Japan capituleerde op 15 augustus 1945.

De groep vindt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door Japan de schade te laten afkopen, wat volgens de betrokkenen gebeurde via het Vredesverdrag van San Francisco in 1951 en het Stikker-Yoshida Protocol in 1956.

Meer uit Binnenland

Meteorologische winter begint vrijdag met vrieskou

HOUTEN (ANP) - Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

13 minuten geleden
Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden door de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Hoewel er wel wat meer file staat dan gebruikelijk, is het altijd drukker als er neerslag valt. De grotere drukte valt niet toe te schrijven aan gladheid, zegt een woordvoerder van de ANWB. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen.

1 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

2 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

2 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

4 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

7 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

11 uur geleden